[chemie] druk bij chemisch evenwicht

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 689

[chemie] druk bij chemisch evenwicht

Hallo,

de opgave luidt als volgt:
Beschouw de evenwichtsreactie
\(PCl_5 \rightleftharpoons PCl_3 + Cl_2\)
. In een bepaald volume bevindt zich bij \(P=1.00 \mbox{atm}\) het volgende mengsel in evenwicht: \(P_{PCl_5}=0.140 \mbox{atm}\), \(P_{PCl_3}=0.360 \mbox{atm}\) en \(P_{Cl_2}=0.500 \mbox{atm}\). Hoe groot wordt de nieuwe totaaldruk P', als bij cte temperatuur het volume tot de helft gereduceerd wordt?
  1. P' < of = of > 2 atm?
  2. Los het vorige vraagstuk op volgens de algemene oplossingsmethode.
  3. Naar welke kant van de reactievgl verschuift het evenwicht, aan de hand van de molaire breuken (geg.)?
1. is gemakkelijk, ogenblikkelijk op t=0 geldt
\(V_1 = 2V_2\)
en dus
\(P_1 = \frac{1}{2}P_2\)
, want druk stijgt bij kleiner volume. Volgens het principe van Le Chatelier-Braun geldt dan dat bij een kleinervolume een evenwicht verschuift naar het lid met een kleiner aantal moleculen, in dit geval naar PCl_5. Deze verschuiving compenseert enigsinds de drukstijging, met een drukdaling. Dit leidt tot P' < 2atm.

2. Is juist de vraag waar ik hulp bij nodig heb. Wat bedoelen ze met de algemene oplossingsmethode? K_p bereken, of de partieeldrukken berekenen, en optellen? De correcte oplossing zou moeten P' = 1,875atm zijn.

3. is weer makkelijk, aan de hand van de molbreuken zien we dat de molbreuk van PCl_5 stijgt, en de andere twee dalen, met andere woorden
\(\Delta \xi < 0\)
en het evenwicht verschuift naar PCl_5.

Kan iemand mij helpen met vraag 2?

Denis
"Her face shown like the sun that I strived to reach."

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.168

Re: [chemie] druk bij chemisch evenwicht

2) eerst inderdaad Kp berekenen uit het beginevenwicht.

Ik neem aan dat men bedoelt dat bij halvering van het volume de temperatuur op een of andere manier constant gehouden wordt. In dat geval is Kp ook constant en zouden de partieeldrukken verdubbelen als er althans geen reactie zou plaatsvinden. In werkelijkheid vindt er wel reactie plaats en verschuift het evenwicht. De verandering daardoor in de partieeldruk van elke component is recht evenredig met het aantal mol van die component dat gevormd wordt of wegreageert. Kies een verandering van de een of andere component die je X noemt en schrijf de partieeldrukken van alle componenten in die term en vul in in de formule voor Kp.
Hydrogen economy is a Hype.

Reageer