Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Moderator: Rhiannon

Gebruikersavatar
Berichten: 89

Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Naar aanleiding van een post van een wiskunde student op dit forum wou ik even een gedachte delen.

Ik denk toch dat er hier veel studenten burgerlijk ingenieur zijn en ook exacte wetenschappen (fys,wisk,...). Ikzelf ben student burgerlijk ingenieur in leuven(belgie).

Toen ik zelf mijn studiekeuze bepaalde speelden er twee factoren. Geld/prestige en mijn passie en liefde voor wetenschap. De eerste factor leunde uiteraard aan tot burgerlijk ingenieur en de tweede deed me meer verlangen naar een studie fysica. Uiteindelijk heb ik besloten dat ik mezelf toch altijd kan bijscholen op gebied van wetenschap en teglijk toch maar een lekker zekere toekomst opbouwen door burgie te gaan doen.

Ik vraag me af of er hier mensen zijn die ook deze keuze of een gelijkaardige hebben moeten maken. Persoonlijk heb ik een sterke passie voor theoretische fysica en hou dus ook van het begrijpen van de regels die ons universum beheersen. Maar spijtig genoeg is burgerlijk ingenieur toch vrij praktisch. Het is niet zo makkelijk als persoonlijkheid die eerder het hart van een fysicus heeft om burgie te studeren, ik had verwacht dat dit beter zou meevalen maar het is toch vreselijk frustrerend hoe zielig de diepgang soms is achter de bewijzen en opbouw van de wetten van de fysica. Ook had ik verawacht dat ik vooral met veel mensen in contact zou komen die ook een enorma passie hebben voor wetenschap maar in realiteit ben ik uitgekomen bij allemaal mensen die bergerlijk ingenieur studeren voor later "postjes te pakken". Zo vroeg ik in een groepswerk eens wie van ons (8 personen) later iets zou willen doen dat werkelijk te maken had met techniek/wetenschap ( dus het echte ingenieurswerk) , er bleek dat ik de enige was die dat wou , al de rest wou liever goed betaalde postjes pakken(niet wetenschappelijkke materie).

Mijn vraag is dus of iemand hier ook mee te maken heeft gehad of er een mening over heeft. Het zou leuk zijn te ontdekken dat ik niet de enige jonge brugerlijk ingenieur ben met een hart voor wetenschap :D .

Berichten: 771

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Ikzelf ben student burgerlijk ingenieur in leuven(belgie).
mja ik doe burgerlijk ingenieur in Brussel

Verborgen inhoud
Brussel is toch beter dan Leuven... :P


in je hoeveelste jaar zit je btw?

Naja ik heb altijd gezegd; als burgerlijk ingenieur me niet lukt, ga ik fysica doen

(industrieel ingenieur is dan allesbehalve origineel imo :D )

Maar ik heb deze keuze gemaakt omdat ik over verschillende wetenschapstakken wou leren en ik wou ook niet zo heel diep ingaan erop, als iets me interesseert, zoek ik er wel wat meer over op en als het me niet interesseert, vergeet ik het zo snel mogelijk :D

Wat allemaal niet wegneemt dat ik toch ook een passie voor wetenschap heb. En ik hoop dat veel mensen die burgie doen dat ook hebben (hoewel ik daar soms zelf weinig van merk bij anderen)

Ik weet niet hoe het op de KUL is, maar ik vind toch dat de praktijk tamelijk meevalt tov theorie hoor..

Het is en blijft veel theorie, maar af en toen heb ik eens een practicum (1 keer per week gemiddeld)

Wat ik ECHT niet veel praktijk vind naar mijn inzien...

Gebruikersavatar
Berichten: 89

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Wij hebben toch vrij veel "praktisch gerichte vakken" , eigenlijk 1 vak P&O, dat is elke week mistens 4 uur en smmoge periodes met de seminaries en de bijkomende onderdelen erbij gaat dat zelf tot uur. Ik vindt nu wel persoonlijk dat die vaken uiteindelijk dikke onzin zijn maarja. Ik zou die P&O tijd wel anders kunnen gebruiken ... nl. bvoor analyse of fysica :D

Ik vraag me trouwens af wat het verschil is tussen burgie in brussel en in leuven buiten dat wij met veel meer zijn :D . vertel ...

Gebruikersavatar
Berichten: 6.905

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Als je praktijk wil; is industrieel ingenieur een betere keuze.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

Gebruikersavatar
Berichten: 89

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Ik wil veel theorie :D , ik stel voor dat je het topic leest

Berichten: 2.746

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

In Gent is er 0.0 practica in het eerste jaar. In het tweede jaar 4 middagen over het hele jaar verspreid. In het derde een paar over het jaar verspreid, en er zal misschien ook wel een practicumdeel horen bij de bachelorproef.

Wij mogen vooral in een auditorum zitten en luisteren naar de prof :D

En ik weet niet wat je norm is van theoretisch, maar hier vind ik het best wel theoretisch. De meerderheid van de examens staat voor 50% op theorie, wat meestal afleidingen zijn.

(Het laatste jaar zijn er wel practica bijgekomen denk ik, door de hervorming...)

Berichten: 771

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

In brussel is er: -Geen tijdverspilling door filosofie

- Wij moeten niet op de trappen zitten in de aula (van horen zeggen dat dat in leuven wel moet :D )

-algemenere opleiding, doordat je later je specialisatie kiest dan in Leuven

- ik had laatst in de cafetaria een gesprek met de prof (iets wat je in Leuven al niet kan hebben om te beginnen :P ) En die vertelde me dat het moeilijker in Brussel is dan in Leuven

(hoeveel daar waar van is, en op welk vlak weet ik ook niet)

En dan zijn er nog dingen die tamelijk subjectief zijn, maar doordat ik niet helemaal weet hoe het er in leuven aan toe gaat, kan ik daar niet over oordelen :D

Maar ik heb zo het gevoel dat er veel misvattingen zijn over Brussel door KUL-studenten (wat omgekeerd vast ook wel het geval is)

Gebruikersavatar
Berichten: 89

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

gho, Ten eerste moeten we e ht wel niet op de trappen zitten :P Dat heb ik al meegemaakt voor andere gelegenheden maar niet voor een les. Daarbij denk ik dat wat je zegt over de misvattingen zeer wederzijds is. Bij jullie doen er allerlij onmenselijke verhalen de ronde . Ooit hoorde ik zo van een student in brussel dat hij dacht dat wij groepswerken moesten doen waarbij we me 20 mensen waren :P wat echt absurd is.

Ik heb eigenlijk geen vooroordelen over brusel omdat ik er gewoon nietveel over hoor. en dat verschil in moeilijkheidsgraad.... :D ik denk dat dat van vak tot vak zalf afhangen en dat het uiteindelijk echt wel ongeveer op hetzelfde zal uitkomen. Ookal zegt je prof van niet. Proffen zijn niet heilig ALLES BEHALVE , zeker niet als het op zulke meningen aankomt.

Trouwens ... moete gij ni lere nu :D

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Ikzelf ben student burgerlijk ingenieur in leuven(belgie).
Ik ben eerstejaars student wiskunde, ook in Leuven...

Ik heb (ondertussen 2 jaar geleden, want ik heb gebist) ook heel lang getwijfeld tussen zuivere wiskunde en burgerlijk; de knoop is bij mij doorgehakt om de simpele reden dat ik chemie vrij hard haatte en dat vak dus wou vermijden :D

Ik zou deze richting voor nix willen ruilen, ik doe dan ook voor de 2de keer mijn 1ste jaar :P (maar dat is een verhaal voor ergens anders). Mij boeit de theorie achter de wetenschap ook zeer hard. Ik zeg niet dat burgerlijk geen theorie ziet, maar ik kan mij moeilijk voorstellen dat ze écht diep op theorie ingaan... Om 1 dom voorbeeld te geven: ons examen Lineaire Algebra bestaat uit niet 1 vraag met telwerk :P (Mar wsl zou ik eig jullie examens moeten bekijken voor uitspraken te doen, maar daarvoor is dit topic gestart, dan kan ik er nog uit leren ).

Maar dat verschil is ook mar logisch, een burgerlijk ingenieur die wil berekenen hoeveel kubieke meter cement hij nodig heeft, is niet geinteresseerd hoe hij aan de formule komt om dat volume uit te tellen :D Zo is ne wiskundige niet geinteresseerd in wat hij nu allemaal kan berekenen met zijn formules.

In een ander topic zei Tommeke14 reeds eerder: "Je ziet sneller waarvoor je de leerstof kan gebruiken in de praktijk, en de praktijk is belangrijker dan de theorie (vaak) ". Volgens mij toont dat nog het best het verschil qua ingesteldheid tussen (vele) burgies en tussen de "exacte wetenschappers"...(met groot risico zeg ik dit :D )

Nu, mooi initiatief om zo een topic te starten!

EDIT: @Tommeke14: ik zeg niet iedereen, maar als je voor de KUL kiest ben je (hopelijk) toch een beetje katholiek ingesteld :P En dan is 1 jaar 1 vak filosofie toch niet overdreven? In het middelbaar had je wel 6 jaar godsdienst en die was vaak saaier dan deze filosofie ;)
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Berichten: 771

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

In een ander topic zei Tommeke14 reeds eerder: "Je ziet sneller waarvoor je de leerstof kan gebruiken in de praktijk, en de praktijk is belangrijker dan de theorie (vaak) ". Volgens mij toont dat nog het best het verschil qua ingesteldheid tussen (vele) burgies en tussen de "exacte wetenschappers"...(met groot risico zeg ik dit :P )
Awel ik ben er toen niet op ingegaan maar ik bedoelde het anders dan wat jij zegt :D

Ik bedoelde dat in een richting burgerlijk ingenieur de praktijk belangrijker is dan de theorie

Dat de theorie nodig is om de praktijk te beheersen is natuurlijk waar
Trouwens ... moete gij ni lere nu :P
nee..ik heb pauze genomen tot 17:30... :D
EDIT: @Tommeke14: ik zeg niet iedereen, maar als je voor de KUL kiest ben je (hopelijk) toch een beetje katholiek ingesteld icon_smile.gif En dan is 1 jaar 1 vak filosofie toch niet overdreven? In het middelbaar had je wel 6 jaar godsdienst en die was vaak saaier dan deze filosofie icon_wink.gif
Ik twijfel eraan of KUL studenten katholiek zijn ingesteld

(ergens hoop ik dat het niet zo is, maar dat is iets totaal anders dat buiten deze discussie staat)

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Tommeke14 schreef:Awel ik ben er toen niet op ingegaan maar ik bedoelde het anders dan wat jij zegt :P

Ik bedoelde dat in een richting burgerlijk ingenieur de praktijk belangrijker is dan de theorie

Dat de theorie nodig is om de praktijk te beheersen is natuurlijk waar
Ahzo, okee, daar ben ik het wél volkomen mee eens :P Dom misverstand :D
Ik twijfel eraan of KUL studenten katholiek zijn ingesteld
Katholiek zijn kan op vele manieren hè :D Maar idd, iets voor ergens anders.
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Gebruikersavatar
Berichten: 89

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Er is inderdaad een verschil tussen de ingesteldheid van de exacte wetenschappers en deze van de burgies. +Het ambetante is dat ek burgie ben en eigenlijk toch wel de ingesteldheid van een exacte wetenschapper heb. Nu heb i, wel wat de indruk ,dries, dat jij het iets te extreem ziet met je beton voorbeeld(ik weet wel dat dit als een overdrijving bedoeld is) maar toch. He is nu niet zo dat wij gewoon allerhande formules moeten vanbuiten leren en dan gewoon oefeningetjes maken. We verwerven wel degelijk wat inzicht. Alleen soms wat ongrondig naar mijn zin. Ken je geen burgies ? je zou eens een van hun boeken wiskunde moeten vastpakken hé dan krijg je een beeld.

Ttrouwens ... over de kul als zijnde een katholieke instelling .. ik ben het helemaal niet eens. Ikzelf ben ongelovig en vele proffesoren ook :D

Berichten: 24

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Hallo, ik bevind mij nu zelf in het zesde jaar secundair onderwijs en heb 8 uur wiskunde.

Volgend jaar zal ik ook een studiekeuze moeten maken en dit topic lijkt mij ideaal om enkele vragen te stellen.

Ik twijfel namelijk tussen de opleidingen fysisa en sterrenkunde of burgerlijk ingenieur (met mss master toegepaste natuurkunde) aan Ugent. Ik vind dat de twee opleiding dicht bij elkaar liggen, maar burgerlijk ingenieur lijkt mij iets meer praktischer.

Ik ben redelijk goed in wiskunde, maar het niveau aan de universiteit ligt zeer hoog qua wiskunde. Ik weet van mezelf dat ik mijn tijd nodig heb om iets te studeren en te begrijpen en ik denk dat tijd één van de problemen zal worden volgend jaar.

- Zijn er mensen (mss die zelf die richting studeren) die weten wat het verschil is in moeilijkheidsgraad? (hiermee bedoel ik vooral de hoeveelheed leerstof en de moeilijkheid van de wiskunde)

- Wat voor werk kan je eigenlijk doen met een diploma fysica? (kijk, ik denk persoonlijk dat een werkgever liever iemand met een diploma burgerlijk ingenieur aanneemt in plaats van iemand die afgestudeerd is als fysicus)

Als iemand nog andere dingen weet te vertellen die ik zou moeten weten over die opleidingen, dan hoor ik dat graag :D

Gebruikersavatar
Berichten: 24.578

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

Interessante discussie over een vraag die waarschijnlijk bij veel studenten speelt, met deze interesses. Ik heb zelf getwijfeld, maar om een of andere reden toen maar erg oppervlakkig. Als je wetenschappen in het algemeen interessant vindt (zoals ik toen, en nu nog steeds trouwens), dan was een groot voordeel aan burgerlijk ingenieur dat je niet moest kiezen: je kreeg wiskunde én fysica én chemie (voor mij persoonlijk interessant in die volgorde).

Helaas was dat een beetje denken op korte termijn. Dit klopt in de bachelorjaren (en dan nog vooral 1 en 2), maar dan gaat dat natuurlijk niet meer op. Je begint je te specialiseren en dan komen ook meer de "ingenieursvakken" (en de stijl die daarbij hoort) aan bod. Ik heb het gevoel dat dit voor de gemiddelde student in die richting eerder een verademing is: eindelijk iets praktisch, eindelijk wat meer "ingenieur". Voor de liefhebber van de zuivere wetenschap is het vanaf dan helaas wat op je honger blijven zitten.

Wellicht zitten er studenten in richtingen zuivere wetenschappen die het allemaal wat te abstract vinden en die graag eens wat meer de ingenieurskant zouden opgaan, maar zo ook zitten er studenten burgerlijk ingenieur die graag zouden willen ruilen - die verdomde keuzes maken toch... :D
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

Gebruikersavatar
Berichten: 89

Re: Toegepaste wetenschappen vs. exacte wetenschappen

haha mercator, ge doet uzelf iets aan :D ge komt terecht tussen 2 kampen :D maar ik kan u zeggen ... als wetenschap/ wiskunde u wel intreseert ga da burgie doen als wetenschap en wiskunde u ECHT intreseert ga dan fysica studeren ... maar bereid u dan wel voor op vrij onintresante jobs ...

Daarbij is het niveau van burgie op gebied van wiskunde toch wel vrij zwaar. En ik ga eerlijk tegen u zijn, 8 uur wiskunde is absoluut geen maatstaaf. Ik vindt dat hier veel misverstand over bestaat. Ik weet mensen die in het middelbaar 8 uur hebben gedaan die de wiskunde die wij nu kijgen totaal niet aankunnen. Maar uitendelijk komt de keuze neer op het afwegen tussen intresse en een heldere toekomst(voor mij altans)
Helaas was dat een beetje denken op korte termijn. Dit klopt in de bachelorjaren (en dan nog vooral 1 en 2), maar dan gaat dat natuurlijk niet meer op. Je begint je te specialiseren en dan komen ook meer de "ingenieursvakken" (en de stijl die daarbij hoort) aan bod. Ik heb het gevoel dat dit voor de gemiddelde student in die richting eerder een verademing is: eindelijk iets praktisch, eindelijk wat meer "ingenieur". Voor de liefhebber van de zuivere wetenschap is het vanaf dan helaas wat op je honger blijven zitten.
TD jou uitleg is heel confronterend voor mij , jij bevestigd namelijk waar ik echt veel bang oor heb. Ik zitn u nog in men bachelor maar heb bang voor de komende jaren ... ik weet niet hoe ik ga kunnen functioneren als ik geen zuivere wetenschappen meer krijg voor mijn honger mee te stillen ... ik hou mijn hart vast

Reageer