Diagnose bij whiplash

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

Diagnose bij whiplash

Is pijnbeleving aan te tonen met scans?

Het zal niet lang meer duren tot whiplash onomstreden aangetoond zal worden. We mogen blijven geloven in vooruitgang op dit vastgelopen traject. Hier is mijn bijdrage;

Een behandelaar van een pijnpoli vertelde mij dat de pijnervaring wellicht wel met scans was aan te tonen. Het was een kleine korte opmerking ergens tussenin, maar het laat me niet meer los.

Neem een groep van 50 chronische whiplash-patienten, een groep van 50 gezonde mensen en een groep van 50 gezonde mensen die je de opdracht geeft; beeld je in dat je pijn hebt.

Laat ze een zwaar fysiek programma volgen, twee weken lang, scan elke dag de hersenen om te bekijken hoe de activiteit is.

Mocht het zo zijn dat de toename van pijn aan te tonen is aan de hand van andere hersenactiviteit zal je een ander beeld krijgen bij de 50 chronisch whiplash-patienten dan bij de andere 100 mensen.

Ik doe mee met het onderzoek.

Graag hoor ik jullie opinie hierover. Ik ben geen wetenschappelijk onderzoeker maar als ervaringsdeskundige is het van zeer groot belang, voor mij en zeer vele anderen. Geef het a.u.b. door aan iedereen voor wie het relevant is.

Bedankt alvast.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Diagnose bij whiplash

Pijn is moeilijk te meten, omdat het grotendeels subjectief is. Pijn bestaat uit 4 niveaus: de pijnlijke prikkel, de nociceptie, de pijngewaarwording en het pijngedrag. De eerste 2 zijn vrij concreet en bij bijna iedereen hetzelfde. De laatste 2 verschillen per individu en hier komt de subjectiviteit om de hoek kijken. Een kind zal bijvoorbeeld doorgaans sneller huilen als hij valt dan een volwassene, terwijl de ervaren pijn misschien hetzelfde is. Het kind weet dat het door het pijngedrag meer winst kan behalen, namelijk een kusje van mama en warme chocolademelk. Dit pijngedrag komt ook bij volwassenen voor en dat verschilt dus enorm. Ook zijn er verschillen in de pijngewaarwording. We weten bijvoorbeeld dat de hersenen een remmende werking uitoefenen op de binnenkomende signalen, zodat minder pijn wordt gevoeld. Dit is weer bij iedereen anders.

Functionele beeldvorming zoals fMRI en PET zijn meerdere malen gebruikt in onderzoeken om pijn vast te leggen. Lees dit artikeltje bijvoorbeeld eens: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1592305/. Op iets soortgelijks doelde waarschijnlijk de behandelaar van de pijnpoli en zoiets zou ook mogelijk zijn in het kader van een whiplash.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Re: Diagnose bij whiplash

Laat ze een zwaar fysiek programma volgen, twee weken lang, scan elke dag de hersenen om te bekijken hoe de activiteit is.


Zijn er nog specifieke onderdelen van de hersenen waarvan men (meer) verwacht de activiteit te zien veranderen?
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Diagnose bij whiplash

That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 2

Re: Diagnose bij whiplash



Bedankt voor jullie reacties. Ik zal het artikel bekijken. Ik hoop dat er nog meer mensen zich gaan buigen over de vraag of pijn te meten is. Dan heb ik het niet over pijnervaring want daar is juist die discussie over met verzekeraars.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Diagnose bij whiplash

Toevallig stootte ik vandaag op een recente studie waarin beweert wordt dat bepaalde soorten pijn toch objectief te meten zouden zijn ('t ging om het meten van pijn tgv. hitte):
Researchers from the Stanford University School of Medicine have taken a first step toward developing a diagnostic tool that could eliminate a major hurdle in pain medicine -- the dependency on self-reporting to measure the presence or absence of pain. The new tool would use patterns of brain activity to give an objective physiologic assessment of whether someone is in pain. ...
Al is het wel belangrijk dat zelfs hier de onderzoeker aanhaalt dat de subjectieve maat voor pijn de belangrijkste referentie blijft (= de gouden standaard):
... "We rely on patient self-reporting for pain, and that remains the gold standard," said Mackey, senior author of the study. "That's what I, as a physician, rely on when I take care of a patient with chronic pain. But there are a large number of patients, particularly among the very young and the very old, who can't communicate their pain levels. Wouldn't it be great if we had a technique that could measure pain physiologically?" ...
Een samenvatting van het artikel kan je hier lezen.

Het artikel (of toch een abstract ervan), vind je hier: Justin E. Brown, Neil Chatterjee, Jarred Younger, Sean Mackey. Towards a Physiology-Based Measure of Pain: Patterns of Human Brain Activity Distinguish Painful from Non-Painful Thermal Stimulation. PLoS ONE, 2011; 6 (9): e24124 DOI: 10.1371/journal.pone.0024124

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer