Beschermd matig alcohol/wijngebruik tegen hart- en vaatziekten?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 209

Beschermd matig alcohol/wijngebruik tegen hart- en vaatziekten?

Algemeen denkt men dat matig (rode)wijn/alcoholgebruik bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten.

Het voedingscentrum daarover:

"Op lange termijn kan matig alcoholgebruik een gunstig effect hebben op het risico op hart- en vaatziekten. Dit lijkt vooral toe te schrijven aan de alcohol: de soort drank is niet van invloed."

Nu ben ik geen aanhanger van het Voedingscentrum, maar veel mensen denken daar hetzelfde over, vandaar dat ik het even aanhaal.

Naar aanleiding van het boek ‘The Great Cholesterol CON’ van Anthony Colpo zijn hierbij vraagtekens bij mij ontstaan. Dit op basis van de waarschijnlijke bias in de onderzoeken waarbij een beschermend wordt gevonden (april 2006). Wanneer hiervoor gecorrigeerd zou worden wordt er geen significant effect gevonden:

Citaat:

http://www.informaworld.com/smpp/content~c...=all~order=page

Moderate alcohol use and reduced mortality risk: Systematic error in prospective studies This meta-analysis of 54 published studies tested the extent to which a systematic misclassification error was committed by including as 'abstainers' many people who had reduced or stopped drinking, a phenomenon associated with ageing and ill health. The studies judged to be error free found no significant all-cause or cardiac protection, suggesting that the cardiac protection afforded by alcohol may have been over-estimated


Veel onderzoeken laten echter een beschermend effect zien, zo ook dit recent onderzoek van mei 2007:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/en...RVAbstractPlus

Alcohol and coronary heart disease: drinking patterns and mediators of effect. Within this group, men who drank moderately had a relative risk for CHD of 0.38 (95% CI, 0.16-0.89) compared with abstainers, providing further evidence to support the hypothesis that the inverse association of alcohol to CHD is causal, and not confounded by healthy lifestyle behaviors.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/en...ubmed_RVDocSum

Effect of alcohol on risk of coronary heart disease and stroke: causality, bias, or a bit of both? While regular moderate alcohol consumption during middle-age probably does reduce vascular risk, care should be taken when making general recommendations about safe levels of alcohol intake. In particular, it is likely that any promotion of alcohol for health reasons would do substantially more harm than good.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/en...ubmed_RVDocSum

Meta-analysis of the relationship between alcohol consumption and coronary heart disease and mortality in type 2 diabetic patients. This meta-analysis shows that, as with findings in the general population, moderate alcohol consumption is associated with a lower risk of mortality and CHD in type 2 diabetic populations

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/en...ubmed_RVDocSum

Alcohol and cardiovascular health: recent findings.

In general, maximal benefits and safety appear to be at the level of approximately 1 drink per day. Limited data suggest that the level for optimal benefit and safety may be slightly lower for women.


Bij patienten met coronaire hartziekten wordt echter geen voordelig effect gevonden:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/en...ubmed_RVDocSum

Alcohol intake and mortality in middle aged men with diagnosed coronary heart disease. Compared to occasional drinking, regular light alcohol consumption (1-14 units per week) in men with established coronary heart disease is not associated with any significant benefit or deleterious effect for CHD, cardiovascular disease or all cause mortality.


Een andere vraag die hiervan afgeleid kan worden is of wijn een additief effect heeft boven andere alcoholische dranken (mocht alcohol bescherming bieden).

Het voedingscentrum gaf aan, dat er geen verschil bestaat. Echter diverse onderzoeken laten wel een meer voordelig effect van wijn zien:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/en...ubmed_RVDocSum

Alcohol consumption and mortality: is wine different from other alcoholic beverages? Both clinical and experimental evidence suggest that red wine does indeed offer a greater protection to health than other alcoholic beverages. This protection has been attributed to grape-derived antioxidant polyphenolic compounds found particularly in red wine .

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/en...RVAbstractPlus

Mortality associated with moderate intakes of wine, beer, or spirits. Low to moderate intake of wine is associated with lower mortality from cardiovascular and cerebrovascular disease and other causes. Similar intake of spirits implied an increased risk, while beer drinking did not affect mortality.

http://www.annals.org/cgi/reprint/133/6/411.pdf

Type of alcohol consumed and mortality from all causes, coronary heart disease, and cancer. Wine intake may have a beneficial effect on all-cause mortality that is additive to that of alcohol. This effect may be attributable to a reduction in death from both coronary heart disease and cancer.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/en...ubmed_RVDocSum

A moderate intake of wine is associated with reduced total mortality and reduced mortality from cardiovascular disease. A low to moderate intake of wine seems, unlike the consumption of distilled spirits and beer, to be associated with reduced total mortality and reduced mortality from cardiovascular disease.


Tot slot wat informatie van TNO

Citaat:

De stof alcohol is weliswaar giftig, maar bij matig gebruik kan het ook voordelen hebben voor het lichaam. Bijvoorbeeld voor oudere mensen die last hebben van het verkalken van de bloedvaten. Een kleine hoeveelheid alcohol zorgt ervoor dat deze bloedvaten wijder worden zodat het bloed er makkelijker doorstroomt. Maar je moet wel oppassen om te zeggen dat alcohol goed is voor oudere mensen. Ouderen die medicijnen gebruiken kunnen zelfs bij matig gebruik in de problemen komen. Een ander voorbeeld is het effect van alcohol op het voorkomen van een hartinfarct. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat er onder matige drinkers minder hartinfarcten voorkomen dan onder niet-drinkers. Daarentegen neemt de kans op een hersenbloeding weer toe. Het gaat te ver om alcohol te beschouwen als een medicijn of een gezondheidsmiddel. Je kunt het beter zo zeggen: Voor mensen die in staat zijn om het bij een glas te houden, en dat zijn veruit de meeste mensen, kan alcohol in bepaalde gevallen een gunstige werking hebben op de gezondheid. Daarnaast moeten we niet vergeten dat voor veel mensen alcohol plezier en ontspanning betekent. En dat is op zich weer gezond.

Bron: http://projecten.drecomm.nl/index.php?id=202


Citaat:

Matig gebruik van alcohol is in de meeste landen een geaccepteerd fenomeen. De meeste mensen drinken weleens een glaasje, met plezier en met mate. Het past binnen een gebalanceerde en gezonde leefstijl. Steeds meer studies lijken zelfs te bewijzen dat gematigd alcoholgebruik bijdraagt aan een goede gezondheid. Het risico op hart-en vaatziekten vermindert

Bron: http://www.alcoholengezondheid.nl/content.cfm?cntid=266


Verder een interessant verslag van een symposium (2005) georganiseerd door TNO: http://www.alcoholengezondheid.nl/content.cfm?cntid=427

Hoe denken jullie hierover en waarom? Wordt het effect van wijn/alcohol overgewaardeerd?

Komt het eventuele effect van de alcohol of heeft wijn een duidelijke meerwaarde?

Ongeacht de uitkomst is het overigens niet nodig om het wijntje af en toe te laten staan. Matig alcoholgebruik laat immers geen nadelige effecten zien.

p.s. de gebruikte literatuur over de onderwerpen is zeker niet volledig.

Reageer