Meijers zegt vervolgens dat er ook een neurologische kant zit aan het verhaal en haalt Prof. Dr. Robert Lustig aan: "Tijdens en na een maaltijd maken we een hormoon aan dat de hypothalamus, de eetlustthermostaat in de hersenen, vertelt dat we genoeg hebben gegeten. Det hormoon heet leptine. Het probleem is dat insuline en leptine op elkaar lijken, maar dat insuline een veel luidere stem heeft. Als er onnatuurlijk veel insuline circuleert, wordt de leptine overstemd en "hoort" de hypothalamus niet dat we genoeg hebben gehad. We zijn zoals dat heet "leptinerestistent" en houden, al het reservespek ten spijt, een gierende honger. Een honger waar geen wilskracht tegen opgewassen is".
Volgens Meijers vond ook Lustig slechts één voedingsfactor die veranderde vlak voor de "spektsunami" de westerse wereld overspoelde: onze suikerconsumptie. In NL steeg die bijv van 50 gram per persoon per dag in 1980 naar meer dan 110 gram per persoon per dag in 2004. Lustig verklaart dat volgens Meijer door de fructose in een kristalsuikermolekuul (opgebouwd uit glucose en fructose). Literatuuronderzoek leerde hem dat juist een overvloedige fructose inname via een omweg tot zowel insuline- als leptineresistentie leidt: "Als fructose tegelijk met andere energierijke voedingsmiddelen wordt ingenomen maakt het onze hersenen stokdoof voor eetlustremmende signaalstoffen."
Verder haalt Meijer aan: "In zijn veelbesproken Karslhamn Study toonde internist en diabetoloog Jörgen Vesti-Nielsen in 2004 aan dat verstandig eten mensen met overgewicht en diabetes niet altijd helpt. Zij ontwikkelen overgewicht en suikerziekte als ze de geldende voedingsrichtlijnen van bijvoorbeeld de Diabetes Vereniging Nederland volgen. Hun diabetes verdwijnt zodra ze hun voeding afstemmen op onze genetische blauwdruk - minder pasta, rijst, brood, geen suiker, méér eiwit en vet. Hun vitaliteit keert terug. De laatste stand van zaken bij Vesti-Nielsen is dat zich in zijn experimentele groep geen hartinfarcten voordoen, waar er statistisch gezien al een paar hadden moeten plaatsvinden".
Als ik dat artikel in de Triv' nu zo lees rijzen er bij mij toch wel meteen weer kritische vragen. Meijer sluit zich in dat artikel duidelijk aan bij het advies van Vesti-Nielsen: "Eet als een moderne jager-verzamelaar: vlees, vis, eieren, knollen, groenten, fruit en noten. Wees niet langer bang voor vet, maar spaarzaam met brood, rijst en pasta. Als je gezond bent hoef je beslist niet uit te bannen. Maar matig het gebruik". Maar ik vraag me af dat nu DE conclusie is die je uit het resultaat van het onderzoek van Vesti-Nielsen en Eva Joensson kunt trekken. Links 1 en 2 onderaan die ik heb kunnen vinden (en waarvan ik dus niet zeker weet of die nu onderdeel zijn van de zgn. "Karlshamn Study") spreken van een onderzoek bij mensen die al diabetes II hadden ontwikkeld en die dus blijkbaar minder ziek en slanker werden. Maar voorkom je ook dat je ziek wordt door te eten als een jager-verzamelaar?
Al klinkt e.e.a. best aannemelijk en zijn de bronnen niet zomaar bronnen kom je bij een Internet zoektocht naar Melchior Meijer ook zaken tegen waarbij ik mij iig niet aan de indruk kan onttrekken dat hij ook zo zijn stokpaardjes heeft en af en toe vervalt in een niet te negeren "conspiracy"-toon. Ook de introductie van het artikel in Triv' luidt al meteen: "Voedingsindustrie torpedeert WHO-advies" (dit verhaal van de zgn. chantage van voormalig WHO directeur Gro Harlem Brundtland is in link nr. 4 onderaan deze post te lezen). En dan is er nog de "Cholesterol mythe". Waarover ook al te lezen viel op dit forum: De mythe van cholesterol ivm hart een vaatziekten . Ik weet niet wat ik er nu van moet denken.
Daarbij vraag ik me dan af hoe het komt dat in landen waar de consumptie van veel pasta (Italië) en rijst (China, Japan, Thailand etc), obesitas juist niet zo'n veelvoorkomend probleem lijkt te zijn.
Als Meijer gelijk heeft, hoe valt dat dan bijvoorbeeld te verklaren? En anders: welke factoren ziet hij over het hoofd?
Wat gerelateerde links:
- http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/22 [Low-carbohydrate diet in type 2 diabetes. Stable improvement of bodyweight and glycemic control during 22 months follow-up - Jørgen Vesti Nielsen and Eva Joensson]
- http://www.ltblekinge.se/download/18.48374...Improvement.pdf [Lasting Improvement of Hyperglycaemia and Bodyweight:
Low-carbohydrate Diet in Type 2 Diabetes. A Brief Report - Jørgen Vesti Nielsen, Eva Jönsson, Anna-Karin Nilsson] - http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=56804 [Artikel in Intermediair, " De verschrikkelijke waarheid over diëten"]
- http://www.fonteine.com/suiker2.html [Zoet maar dodelijk - Melchior Meijer (oorspronkelijk gepubliceerd in Men's Health]
- http://www.nvkc.nl/publicaties/documents/2005-3-p163-184.pdf (pagina 8) [Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2005; 30: 163-184 - Evolutionaire geneeskunde
U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at! - F.A.J. Muskiet]