Wereldkaart (ware grootte)

Moderators: jkien, Xilvo

Berichten: 12.262

Re: Wereldkaart (ware grootte)

Volgens mij komt de 'azimuthal projection' ook wel aardig in de buurt:

Afbeelding
Qua oppervlaktes lijkt het redelijk te kloppen. Antartica is ongeveer 2x zo groot als australie, want in lijn is met de werkelijke verhouding in oppervlakten. Ook een goed voorbeeld van de werkelijke verhoudingen: http://www.informationisbeautiful.net/2010/the-true-size-of-africa/

In ieder geval is het allemaal beter dan de gebruikelijke mercator-projectie waarbij de kreeftskeerkring ongeveer in het vertical midden ligt, zoals je in vrijwel iedere wereldkaart tegenkomt. Grootste verschil is wat er dan in het horizontale midden ligt: bij ons europa (met links alaska en rechts rusland), een leuke variatie hiervan is met europa links en amerika rechts: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0071/5032/products/hema_world_pol_inside_2.jpg- ffeitelijk beter dan de standaardkaart gezien de nabijheid van alaska en rusland.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 1.156

Re: Wereldkaart (ware grootte)

De vierkantjes op deze kaart geven elf een gelijk oppervlak weer. Rondom de evenaar valt de vervorming mee, maar hoe meer je naar het noorden of zuiden gaat des te groter de afwijking. Kijk maar eens naar de grootte van Antarcica.
Het is in principe onmogelijk een driedimensionale bol op een tweedimensionaal vlak af te beelden. Wat wil zeggen dat een tweedimensionale afbeelding van de Aarde niet op een driedimensionale globe geplaatst kan worden zonder het papier met de tweedimensionale te kreuken. Het ontstaan van vervormingen is onvermijdelijk. Als je een foto van de Aarde maakt vanuit een satelliet die recht boven de evenaar zijn rondje draait, ontstaan er vervormingen. Er is geen ontkomen aan.
Ik lach en dans, dus ik ben; bovendien blijft ondanks de wetenschap het mysterie bestaan!

Reageer