Kunnen dieren denken?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: Kunnen dieren denken?

in de serie de wetenschappelijke bibliotheek, een uitgave van natuur en techniek, vind je ook het boek: Het dierlijk bewustzijn. een must voor als je hier meer over wilt weten! :shock:
Appareo decet nihil munditia?

Re: Kunnen dieren denken?

Bonobo's schijnen ook een bepaald gevoel voor humor te hebben. Practical jokes en dat soort dingen.

Volgens mij gaat er meer in dat Bonobo brein om dan wij ons voorstellen.

Berichten: 88

Re: Kunnen dieren denken?

BJ schreef:Ik denk zelf namelijk dat dieren NIET denken kunnen.

Ik denk dat alle handelingen dieren doen van buitenaf komen. Een dier handelt na zijn prikkels.

Op wat voor manier zal een dier dan kunnen denken?   :shock: Hij heeft namelijk geen taalbeheersing!
Wij handelen ook naar onze prikkels, alleen is het bij ons wat complexer. Wat wij denken noemen is allemaal logisch te verklaren als wij wisten hoe onze hersens precies zouden werken. Wij zijn niets meer dan een ingewikkelde machine waarvan alles na te bouwen is van gevoel tot zelfbewustzijn. Het is alleen een kwestie van tijd voor we zulke complexe machines kunnen bouwen.

Re: Kunnen dieren denken?

Heey Mensen,

Ik doe mijn profielwerstuk over de vraag of/welke dieren zelfbewustzijn hebben en in welke mate ze dat hebben.

Ik heb veel bronnen nodig, dus als iemand sites/ boeken /onderzoeken weet hierover zou dat erg fijn zijn.

Ik heb er al wat uit deze discussie gehaald. Jullie meningen zijn ook fijn, maar het nadeel is dat ik echte bronnen moet hebben en de mening van een persoon is niet goed genoeg helaas.

xM

Re: Kunnen dieren denken?

Wij denken steeds vooruit.We denken steeds in de toekomst.We vragen ons wel eens af hoelang we zullen leven of worden we ooit ziek.Ik geloof niet dat de slimste dieren dat doen.Piekeren is een menseneigenschap.Het heeft eigenlijk helemaal geen zin.Is er iemand die met zekerheid kan zeggen wat er morgen zal gebeuren ?Ik denk dat de dieren voor die onzin gespaart zijn gebleven.

Berichten: 283

Re: Kunnen dieren denken?

Wij denken steeds vooruit.We denken steeds in de toekomst.We vragen ons wel eens af hoelang we zullen leven of worden we ooit ziek.Ik geloof niet dat de slimste dieren dat doen.Piekeren is een menseneigenschap.Het heeft eigenlijk helemaal geen zin.Is er iemand die met zekerheid kan zeggen wat er morgen zal gebeuren ?Ik denk dat de dieren voor die onzin gespaart zijn gebleven.


Dat is evolutie. Dat negatieve trekjes het meestal niet lang volhouden. Alleen gaat de evolutietheorie niet helemaal meer op voor de mensheid omdat onze overlevingskansen te groot zijn geworden en blijven die negatieve trekjes toch in ons zitten.

Berichten: 683

Re: Kunnen dieren denken?

In het algemeen is vooruit kunnen denken toch een voordeel? Maar elk voordeel heeft ook zijn nadeeltje, en dat is piekeren.

Re: Kunnen dieren denken?

Je hebt gelijk.Ons onderwijs is daar een voorbeeld van.

Re: Kunnen dieren denken?

Sommige dieren hebben zeker wel bewustzijn; een dolfijn die in een spiegel kijkt herkent zichzelf... Daarnaast denk ik dat er een heleboel diersoorten zijn die kunnen denken, alleen is het verschil tussen "dierendenken" en "mensendenken", dat wij mensen in taal denken, wij omschrijven wat wij denken in ons hoofd in woorden (wat op zich ook een gigantische beperking vormt),---> "Hmmm ik heb wel zin in een kop koffie" of "Ik ga die rode trui vandaag echt niet aan doen..." en dieren doen dit niet aangezien zij geen taal hebben . (Sommigen vinden dat bv mensapen wél een taal hebben, maar ik betwijfel of ze ook met deze klanken dénken)...

Gebruikersavatar
Berichten: 742

Re: Kunnen dieren denken?

Is het talige denken niet vooral een enorme winst in plaats van een beperking?
Zeg nooit: 'Ik kan me niet voorstellen dat dit-of-dat zich heeft kunnen ontwikkelen door natuurlijke selectie' en neem iemand die dat zegt nooit serieus. Keer op keer blijkt het een inleiding te zijn tot een intellectuele bananenschil-ervaring.(Dawkins)

Re: Kunnen dieren denken?

Natuurlijk dat dieren kunnen denken en doen wat ze willen. Ze kunnen zelf beter denken dan de meeste mensen! Ze kunnen veel beter reageren dan de meeste onder ons. Een beest doet een ander beest ook nooit opzettelijk kwaad. Alleen de MENS doet dat.

Berichten: 9

Re: Kunnen dieren denken?

Ik vond een artikel in bionieuws van 13 februari van 2004. Hierin staat dat wij mensen de intelligentie van dieren overschatten. Hierin staan een paar voorbeelden van dieren en hun (volgens dit artikel) schijnbare intelligentie. De schrijvers van dit artikel hebben onderzoek gedaan mbv computersimulatie:

bijv. mieren: een colonne mieren 'kiest' heel efficient voor de dichst bij het nest gelegen voedselbron, hoewel er in de buurt ook andere bronnen zijn die verkenners ontdekt hebben. Zo lijkt het net of dat de mieren ruimtelijk inzicht hebben en collectief beslissingen kunnen nemen. Maar volgens de computersimulatie werkt dit heel anders. Mieren laten minieme hoeveelheid feromonen achter. Dit spoor werkt als positieve feedback omdat zij een voorkeur hebben voor een sterk feromoonspoor. Een dichtbij gelegen voedselbron krijgt zo automatisch de voorkeur.

bijv. een school vissen in zee: Een school vissen zwemt en wendt perfect synchroon, waarbij de vissendichtheid voorin het grootst is. De onderzoekers probeerden zich voor te stellen hoe die structuur ontstaat en hielden zich aan 3 regels: 1) bots niet met de vissen dichtbij je. 2) zorg dat je dezelfde kant opgaaat als vissen op middelgrote afstand. 3) zorg dat je naar andere vissen toegaat als je alleen zwemt. De simulatie van een school vissen bleek er precies zo uit te zien als een echte school. De hogere dichtheid voorin ontstaat doordat de voorste vissen geen soortgenoten als richtpunt hebben en daardoor heen en weer zwenken. Vissen erachter zwemmen iets harder waardoor een 'file' ontstaat.

bij een groep intelligente primaten bleek het ook te werken: ze deden onderzoek naar de vrouwelijke dominantie bij bonobo's: de dominante vrouwtjes zitten altijd in het midden de minst dominante helemaal aan de buitenkant. dit komt volgens deze onderzoekers niet persee door een aangeboren centripetaal instinct (dieren willen veilig in het midden zitten) maar doordat verliezeres van gevechten het vaakst worden weggejaagd en aan de rand van de groep belanden. de meest dominante blijven over in het centrum. dieren van dezelfde rangorde strijden door nabijheid het vaakst met elkaar waardoor deze structuur in stand blijft.

Volgens Hemelrijk (de onderzoeker) zal niet alleen deze theorie het complexe gedrag verklaren maar wordt er bij andere onderzoeken te complex gedacht en te weinig rekening gehouden met omgevingsfactoren.

Maar nu vraag ik mij af dat als deze meneer Hemelrijk gelijk heeft met zijn theorie wat dan het nut is van deze structuren. waarom komen bijvoorbeeld de dominante bonobo's in het midden terecht als zij niet beseffen dat het midden veilig is. Als zij dit niet beseffen dan zou het ook niet uitmaken dat de minder dominante bonobo's aan de rand zitten, en dan is de rangorde ook helemaal niet voor niets. En als de rangorde niet voor niets is waarom zouden deze dieren dan met elkaar vechten om een betere positie binnen de groep? Want als jij niet kan denken en geen bewustzijn hebt wat maakt het jou dan uit of jij populair bent of niet?

Je hoort vaak dat de karakters van dieren van de zelfde soort van elkaar verschillen, dat er binnen een groep dominante en minder dominante dieren leven. Maar als deze dieren geen bewustzijn hebben en niet kunnen denken, waarom is het ene dier dan dominant en het andere minder dominant. Als dieren niet kunnen denken, waarom zijn de karakters van dieren binnen een groep dan zo verschillend?

Berichten: 212

Re: Kunnen dieren denken?

Als we het in deze topic over dieren hebben, gaat het vrijwel voortdurend over gewervelde dieren.

Ik denk dat deze zeker een bepaalde vorm van bewustzijn hebben, maar hoe zit het met de ongewervelden?

Hebben insecten bijvoorbeeld bewustzijn, of wormen?

En eencelligen?

Is het immoreel om een plant die onder de luis zit, te bespuiten omdat de luizen daardoor lijden?

Zou een vlieg angst en verdriet hebben als hij in een spinnenweb terecht komt?

En is de spin dan blij?

Soms denk ik wel dat wij het geweldige vermogen van ons brein projecteren op beesten die minder dan een speldekop aan hersenen bezitten. Dat al die dieren hetzelfde zouden ervaren als wij.

Onzin of toch niet?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.210

Re: Kunnen dieren denken?

eencelligen en planten hebben geen zenuwstelsel als wij. bijgevolg ook geen hersenen.

er zijn ook heel wat dieren (oa kwallen) die geen zenuwbanen en hersenen hebben en bijgevolg geen pijn hebben en ook niet zullen denken.

er zijn heel wat diersoorten met iets of wat dat je hersenen kan noemen, maar in hoeverre dat deze overeenkomt met de onze, daar heb ik geen verstand van, misschien een gespecialiseerde bioloog wel.
If you don't think you can reach the stars, that's fine cause it just leaves more for me to grab.

Berichten: 86

Re: Kunnen dieren denken?

....In een aquarium werden elke avond vissen gestolen, nadat ze cameras geplaatst hadden zagen ze dat de inktvis die in een van de aquaria huisde 's avonds het stuk glas dat op zijn aquarium verschoof en er uit kroop om in de andere aquaria visjes te pakken. Dit getuigt volgens mij niet zo heel direct op inteligentie, het volgende wel: als hij klaar was met eten keerde hij terug en SLOOT zijn aquarium weer om dan van kromme haas te gebaren....
Ik heb het verhaal al verschillende keren gelezen maar is het waar ?

ik vertaal van

]http://www.pitara.com/discover/earth/111.htm

Op de Brighton University  heeft men er een  husidier bij: Roger Moore, een octopus.

Wetenschappers hebben het beest getraind om een potje krab open te maken.

De eerste keer deed de inktvis er 21 minuten over, na drie dragen  deed  hij er minder dan een minuut over....

Roger heeft echter één grote handicap : Hij is zo vergeetachtig  en heeft een vreselijk korte termijn geheugen

Wanneer men hem  na  enkele  potloze  dagen weer een potje geeft is alles vergeten en moet ie er weer 21 minuten overdoen ....
Indien de octopus vulgaris zo vergeetachtig is , is dat voor de (vermeende ) capaciteiten van Roger , op het gebied van plannende intelligentie ( waar dus korte en lange termijn termijn geheugen conditioneel komt bij kijken ) uiterst precair

Ik denk dan ook dat bovenstaand verhaal van die dief -octopus een stadslegende is ...

Of misschien hebt u een goede referentie of link ?

Ik heb er in alle geval nog geen gevonden ;

het is steeds weer van horen zeggen ....

Ik zou er toch graag meer over weten ....

Reageer