Wondverzorging bij necrotiserende fasciitis

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

Wondverzorging bij necrotiserende fasciitis

Een vriend die in de VS werkt en leeft raakte na een chirurgische ingreep aldaar besmet met de Streptococcus pyogenes ('vleesetende bacterie'). Dit resulteerde in necrotiserende fasciitis hetgeen een enorme open wonde veroorzaakte. Na een wekenlang verblijf in de icu en ettelijke ingrepen wordt hij nu thuis verzorgd. Voor deze wondverzorging gebruikt men zilvernitraat. Kan iemand mij zeggen of het 'normaal' is dat men zilvernitraat gebruikt bij een te snel groeiende wonde en zo ja, waarom ? Heeft iemand van U enige ervaring met/weet van alternatieven voor wondverzorging bij nf ? Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Wondverzorging bij necrotiserende fasciitis

Ik heb zelf niet veel ervaring met wondbehandeling, omdat dat meer een chirurgische aangelegenheid is, maar zilvernitraat kent zeker medische toepassingen. Het werkt zowel antiseptisch als cauteriserend. Beiden kunnen van toepassing zijn bij een wond, respectievelijk om infecties en een teveel aan granulatieweefsel te voorkomen (maar meestal om wonden dicht te maken).

Er zijn veel alternatieven, zoals madentherapie, maar uiteindelijk zijn het de behandelende artsen die een afweging maken en tot de beste therapie komen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer