Terugstrooiing van beta deeltjes

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 1

Terugstrooiing van beta deeltjes

Ik heb laatst een experiment moeten doen wat als volgt ging: De opstelling bestaat uit een Geiger-Müller telbuis met pulsenteller en een bron met de beta straler strontium-90. Tussen de bron en de telbuis staat een metalen scheidingswand. Als vertrooier zijn platen van verschillend materiaal in de opstelling te plaatsen.

Ik heb van de verschillende platen de intensiteit berekend en de conclusie was; hoe hoger het atoomnummer, hoe hoger de intensiteit.

Nu is de vraag wat het verband is tussen het aantal teruggestrooide beta staling en het atoomnummer van het materiaal dat voor verstrooing zorgt?

Weet iemand het antwoord hierop?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.571

Re: Terugstrooiing van beta deeltjes

De intensiteit van de verstrooide bundel in een bepaalde richting is evenredig met het atoomnummer in het kwadraat.
Dat volgt uit de Rutherford formule voor de scattering cross section   
\(\frac{d\sigma}{d\Omega} =\left(\frac{ Z_1 Z_2 e^2}{8\pi\epsilon_0 m v_0^2}\right)^2 \csc^4{\left(\frac{\theta}{2}\right)}.\)
  wikipedia
 
(Het is trouwens geen terugstrooiing maar gewoon verstrooiing, omdat het metaalplaatje tussen de bron en de telbuis staat.)

Gebruikersavatar
Berichten: 51

Re: Terugstrooiing van beta deeltjes

Welke materialen en met welke dikte heb je tussen de Sr-90 bron en de detector geplaatst?

Dit experiment doen we bij ons op het practicum ook, maar dit is geen experiment waar terugverstrooiing een rol speelt normaal gesproken.

Wetenswaardigheid: Sr-90 vervalt naar Y-90 en omdat de halveringstijd van Y-90 veel korter is dan die van Sr-90 zijn ze in absoluut evenwicht wat wil zeggen dat de activiteit van de dochter Y-90 gelijk is aan de activiteit van de moeder Sr-90.
Verstrooiing overigens ook niet

Reageer