Springen naar inhoud

Voetbalschoenen van 14 miljoen

Geplaatst door Hanze1994, 18 mei · 1484 keer bekeken

Het is weer die tijd van het jaar waarin je overal wordt doodgegooid met nieuws over het WK. De doos die na de nederlaag op Spanje in een hoekje op zolder weggestopt werd en de afgelopen vier jaren onder een berg stof lag te wachten, word nu met trots tevoorschijn gehaald en mag het daglicht weer zien. De vlaggetjes worden opgehangen, het brulshirt nog even in de was en ook de vriezer gaan we alvast vol proppen met dozen bitterballen.
We kunnen er niet meer omheen: ze zijn er weer bij en dat is prima! Een tijd breekt aan waarin de oranje koorts overheerst in ons kleine kikker landje, de straten rood,- wit,- blauw zien en iedereen hand in hand voor de buis hangt om onze helden aan te moedigen.
Toch heeft dit vaderlandsgetrouwe feest ook een schaduwkant..
Terwijl de crisis de twaalf provinciën al vijf jaar lang in zijn greep houdt hebben de spelers van het Nederlands Elftal een onbezorgd leventje in hun gigantische villa’s. Ik noem een aantal vermoedde bedragen: Dirk Kuijt, €3.000.000,00 per jaar; Rafael van der Vaart, €3.500.000,00 per jaar; Klaas Jan Huntelaar; €6.500.00,00 per jaar; en als kers op de taart: Robin van Persie, €14.179.104,00 per jaar! In de absolute top doen ze het nóg beter: zo zou Cristiano Ronaldo elk jaar maar liefst €54.477.612,00 op zijn rekening bij kunnen schrijven.
Dit zijn bedragen waar de simpele arbeidsmier in Nederland alleen maar van kan dromen. Ik noem nog wat getallen: 643.000, 27.000 en 60.000. Dit zijn het aantal werklozen, het aantal daklozen en het aantal mensen dat gebruik moet maken van de voedselbank in Nederland.
 
Het draait allemaal om status. De grote namen uit de voetbalwereld zijn wekelijks met hun knappe koppen op de tv te zien, hebben duizenden gillende fans die op hun staan te wachten bij de spelersbus en worden met het nodige ontzag benaderd. Een hoge status is zo begeerlijk omdat je er grote hoeveelheid liefde voor terug krijgt. Deze liefde uit zich in een vorm van respect: respect voor de mannen in oranje. Ze mogen er wezen, hun aanwezigheid wordt opgemerkt, naar hun mening wordt geluisterd en in hun behoeften wordt voorzien.
Bij deze status hoort natuurlijk een groot pak geld. Hun salaris is een van de dingen die hun zo bijzonder en gewild maakt. Mannen willen hun zijn en vrouwen willen mét hun zijn.
Socioloog John Rawls heeft veel geschreven over gelijkheid en rechtvaardigheid en heeft hier een duidelijke visie op. Rawls is een voorstander van het verschilbeginsel:
We staan alleen die sociale en economische vormen van ongelijkheid toe die in het voordeel van de minstbedeelden leden van de samenleving werken. Dan rest de vraag: hebben de armen er baat bij dat Robin van Persie 14 miljoen opstrijkt en gigantische in auto’s door Engeland rijd? Ik denk van niet. Ze dragen helemaal niets bij aan het welzijn van dit land.
 
Want eigenlijk zijn het toch niets meer dan een stelletje verwende kinderen die een spelletje spelen als beroep?
 
Dat klinkt allemaal heel leuk, maar zo werkt het niet.

 

Het ligt niet alleen aan de voetballers, maar aan de commercie als geheel. Een goede en populaire voetballer die 15 miljoen per jaar verdient, kan voor zijn club en sponsors met gemak het tienvoudige of nog meer opbrengen. Als voetballer zeg je dan ook: leuk dat jullie zoveel aan mij verdienen, maar dan wil ik daarvan mee profiteren. En zo beschouwd is dat niet zo raar natuurlijk: waarom zou je een groot bedrijf tientallen tot honderden miljoenen laten verdienen en zelf genoegen nemen met een modaal salaris, of zelfs tien keer modaal?

 

Dat neemt niet weg dat er hierdoor absurde bedragen worden verdiend, maar moet je de Van Persies van deze wereld dan maar het armoedeprobleem laten oplossen? Of moeten we met zijn allen misschien eens beter nadenken voordat we 70-80 euro voor een T-shirt neertellen omdat daar toevallig de naam van een voetballer op staat en de kleuren van je club heeft? We kunnen een kwalitatief gelijkwaardig shirt ook voor de helft aanschaffen en de andere helft aan het Leger de Heils doneren. Doen we dat? Nee, want we geven dat geld liever aan Adidas en schreeuwen moord en brand over de voetballer die van jouw T-shirt weer een paar eurootjes meepikt.

 

Wijzen is gemakkelijk dan in de spiegel kijken blijkbaar.

Dit topsalarissen zijn colleteral damage van de topsport die misschien wel een moderne vorm van "brood en spelen" zijn. Verbroedering mag wat kosten?

November 2017

Z M D W D V Z
   1234
567891011
12131415161718
1920 21 22232425
2627282930  

Recente artikels

Recente reacties

CategorieŽn