Springen naar inhoud

Technische verbeteringen aan het forum

Geplaatst door Miels, in Over Wetenschapsforum 24 april · 899 keer bekeken

In het verleden hebben we al veel energie gestopt in onderdelen van Wetenschapsforum. Denk hierbij aan uitbreidingen zoals LaTeX, Graph en nog veel meer, dat allemaal om de gebruikers van Wetenschapsforum instrumenten te geven om zich te kunnen uiten. Door al deze aanpassingen werd het echter wel moeilijk om de software die aan de basis ligt van het forum te updaten. Een vernieuwing daarvan betekent namelijk ook dat veel van het maatwerk aangepast moet worden.

Die behoefte werd echter steeds groter. De functionaliteit van Wetenschapsforum is organisch gegroeid, en het was tijd om alles eens integraal opnieuw neer te zetten. Daarmee ontstond bovendien de kans om in te spelen op het veranderde gebruik van internet met betrekking tot onder andere sociale netwerken en mobiele apparaten.

Wat betreft dat laatste: In het tijdperk waarin tablets, smartphones en iPod's niet meer weg te denken zijn uit het dagelijkse leven, is het belangrijk een website te hebben die mobiel ook vlot werkt. In het verleden klonk regelmatig de behoefte naar zo'n website, want met die kleine knopjes werd er regelmatig op het foute knopje gedrukt. Dat behoort nu dus definitief tot het verleden! Voor de mensen die toch de gewone versie van de website verkiezen: geen paniek. Onderaan elke pagina hebben we de mogelijkheid voorzien om te wisselen tussen de mobiele en normale versie.

Een andere verbertering is dat er nu met een zogenaamde Rich Text Editor wordt gewerkt. Dit houdt in dat je meteen de lay-out van je tekst kunt zien en aanpassen naar je wensen, zonder steeds op een voorbeeld te moeten klikken. Uiteraard blijft de oude BB-code wel gewoon werken.

Ook relevant zijn de dynamische onderdelen die je over de gehele site tegen komt en die veel zaken net iets prettiger laten werken. Zo kan je direct vanuit een lijst met onderwerpen in een forum een bericht openklappen, zonder dat je de pagina verlaat. Daarmee krijg je al een indruk van het onderwerp zonder dat je heen en weer hoeft te klikken tussen pagina's.

Het voert uiteraard te ver om alle wijzigingen hier op te sommen. We willen je vooral uitnodigen om alles te proberen! Overigens is niemand perfect, en zeker bij een grote wijziging als dit zullen er ongetwijfeld zaken aan het licht komen die aandacht behoeven. Lees daarvoor ook dit bericht.