Analyse van reactie van aardappelschillen op roet
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 6
Analyse van reactie van aardappelschillen op roet
Beste
Ik hoorde voor de zoveelste keer dat ik tegen roetvorming in de schoorsteen aardappelschillen mee zou moeten stoken.
Dit keer niet van medestokers maar van mijn "meester-schoorsteenveger" nota bene. Hij zei dat het gegarandeerd zou helpen. Nu vraag ik mij af;
-wat gebeurd er dan eigenlijk? Weet iemand wat de chemische reactie vanuit aardappelschillen op het roet is?
en;
-wat zou het beste werken. Droge of verse schillen?
Atlas
Ik hoorde voor de zoveelste keer dat ik tegen roetvorming in de schoorsteen aardappelschillen mee zou moeten stoken.
Dit keer niet van medestokers maar van mijn "meester-schoorsteenveger" nota bene. Hij zei dat het gegarandeerd zou helpen. Nu vraag ik mij af;
-wat gebeurd er dan eigenlijk? Weet iemand wat de chemische reactie vanuit aardappelschillen op het roet is?
en;
-wat zou het beste werken. Droge of verse schillen?
Atlas
-
- Berichten: 817
Re: Analyse van reactie van aardappelschillen op roet
Verplaatst naar algemene scheikunde tot er meer info is voor indeling mbt. organische of analytische scheikunde.
Verbranding van aardappelschillen lijkt me eerder organisch.
Verder kan ik je helaas geen antwoord geven op de vraag.
Verbranding van aardappelschillen lijkt me eerder organisch.
Verder kan ik je helaas geen antwoord geven op de vraag.
"Beep...beep...beep...beep"
~Sputnik I
~Sputnik I
- Pluimdrager
- Berichten: 4.168
Re: Analyse van reactie van aardappelschillen op roet
Deze persoon spreekt uit eigen ervaring met betrekking tot vermijden van creosoot / creosote:
I have learned that creosote can be formed any time that wood is being burned, especially if the wood is not dry enough and if for some reason the wood does not burn at a high enough temperature. I have learned that the best way to avoid a creosote build-up is to open up all the dampers at least once a day and let the fire burn really hot and that the chimney must already be clean, or the hot fire may end up in the chimney instead of in the stove! Recent research says that the old recommendation of burning a handful of rock salt each day to prevent creosote build-up doesnt work, but that the old idea of burning dried potato peels does. So when I peel potatoes, I dry the peels on a cookie sheet in the oven first, then burn them. Another idea that is supported by research and will supposedly help prevent creosote build-up is the regular burning of an aluminum can. I have not tried that one yet (and probably will not).
Hydrogen economy is a Hype.
-
- Berichten: 6
Re: Analyse van reactie van aardappelschillen op roet
@ Fred F.
Mooi dat je dit voor mij hebt opgezocht en met alle respect maar va dit soort reacties zijn er honderden te vinden op allerlei websites. Echter het beantwoord mijn vraag niet van wat er nu wetenschappelijk gezien gebeurd.
Evengoed nog bedankt maar graag een wat feitelijker antwoord.
Groet
Atlas
Mooi dat je dit voor mij hebt opgezocht en met alle respect maar va dit soort reacties zijn er honderden te vinden op allerlei websites. Echter het beantwoord mijn vraag niet van wat er nu wetenschappelijk gezien gebeurd.
Evengoed nog bedankt maar graag een wat feitelijker antwoord.
Groet
Atlas
- Pluimdrager
- Berichten: 4.168
Re: Analyse van reactie van aardappelschillen op roet
Wetenschappelijk gezien ontstaat er hitte. Thats all.
Droge aardappelschillen of aluminium verbranden geeft een heter rookgas dan verbranden van hout.
Droge aardappelschillen of aluminium verbranden geeft een heter rookgas dan verbranden van hout.
Hydrogen economy is a Hype.
-
- Berichten: 6
Re: Analyse van reactie van aardappelschillen op roet
Fred,
"Wetenschappelijk gezien ontstaat er hitte" Met alle respect maar dat is geen antwoord op mijn vraag. Ik bedoel wat de chemische reactie is en wat er dan precies gebeurd.
Ook heb je het over droge aardappelschillen, ik heb het ook over verse. Althans dat meen ik op te maken uit verschillende reacties hierover op het net.
Atlas
"Wetenschappelijk gezien ontstaat er hitte" Met alle respect maar dat is geen antwoord op mijn vraag. Ik bedoel wat de chemische reactie is en wat er dan precies gebeurd.
Ook heb je het over droge aardappelschillen, ik heb het ook over verse. Althans dat meen ik op te maken uit verschillende reacties hierover op het net.
Atlas
-
- Berichten: 817
Re: Analyse van reactie van aardappelschillen op roet
Dit lijkt me anders geen 'algemene' uitleg. het is vrij specefiek wat er met die aardappelschillen gebeurd.geeft een heter rookgas dan verbranden van hout.
Of het correct is weet ik niet, maar ik neem aan van wel als fred dit met overtuiging verkondigt.
daarnaast zal er CO2 en water vrijkomen, met mogelijk enkele tussenproducten.
Ik denk echter niet dat deze tussenproducten iets te maken hebben met de verwijdering van je roet, aangezien gelijkaardige tussenproducten zullen voorkomen bij zowat alle plantenmateriaal dat je stookt (dus ook hout, aardappelen, sinaasschillen, weet ik veel wat).
Als er een uitleg voor is, lijkt me inderdaad dat die hetere gassen aan de bron liggen. Maar opnieuw: ik kand it niet bevestigen.
Ik wil gewoon het antwoord van Fred F verduidelijken, want de boodschap is blijkbaar misgelopen.
"Beep...beep...beep...beep"
~Sputnik I
~Sputnik I
- Berichten: 10.563
Re: Analyse van reactie van aardappelschillen op roet
Hete rookgassen leiden tot minder vorming van roet. Er vinden zoveel reacties plaats dat er niet 1 specifieke op te schrijven is.atlas schreef:Fred,
"Wetenschappelijk gezien ontstaat er hitte" Met alle respect maar dat is geen antwoord op mijn vraag. Ik bedoel wat de chemische reactie is en wat er dan precies gebeurd.
Dat was uit je eerste berichten niet op te maken.Ook heb je het over droge aardappelschillen, ik heb het ook over verse. Althans dat meen ik op te maken uit verschillende reacties hierover op het net.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum