Springen naar inhoud

1984 George Orwell


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 25 mei 2005 - 16:55

Hallo!

Ik maak een werkje over het boek 1984 van George Orwell en ik moet ook de stroming ervan bespreken helaas vind ik niet echt tot welke stroming (vgl. romantiek enz) dit boek behoordt. Daarom, weet iemand welke stroming(en) en welke kenmerken deze stroming heeft?

Dank u!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 03 juni 2005 - 12:24

Hallo!

Ik maak een werkje over het boek 1984 van George Orwell en ik moet ook de stroming ervan bespreken helaas vind ik niet echt tot welke stroming (vgl. romantiek enz) dit boek behoordt. Daarom, weet iemand welke stroming(en) en welke kenmerken deze stroming heeft?

Dank u!


De stroming die jij bedoelt, is New Wave. Dit stukje vond ik erover op Wikipedia.

Eén van de eerste sciencefiction-schrijvers in moderne zin was Jules Verne met zijn boeken over moderne uitvindingen en technologie tot het uiterste geëxtrapoleerd. Toen rond de eeuwwisseling (1900) H.G. Wells begon te publiceren kan men zeggen dat de moderne SF geboren was. Deze auteurs hebben zichzelf echter nooit als grondleggers van een nieuwe stroming gezien. Aanvankelijk lag in de hele SF het accent sterk op nieuwe inzichten en ontdekkingen, grote technologische ondernemingen en wonderbaarlijke uitvindingen. Later kwam er een periode waarin "aliens" (intelligente wezens van andere planeten) sterk in de belangstelling stonden. Vanaf de jaren '60, toen de sociale wetenschappen zich eindelijk emancipeerden van de natuurwetenschappelijke, ontstond er een nieuwe stroming, die zich niet langer concentreerde op uitvindingen, maar hun effect op de samenleving. Typisch voor deze New Wave, zijn de dystopieën in de trant van Brave New World van Aldous Huxley en 1984 van George Orwell.

Als je kijkt onder science fiction staat deze stroming genoemd bij 1984 van George Orwell. Als je dan weer op de woorden "New Wave" klikt, kun je zien dat dit eigenlijk een muziekstroming is.

#3

Veertje

  Veertje


 • >5k berichten
 • 6713 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 juni 2005 - 09:17

Er stonden hier eerder wat meer antwoorden die helaas door de verhuizing verloren zijn gegaan (zie: http://www.wetenscha...showtopic=10042). Als ik het me goed herinner schreef één van de gebruikers van dit forum (Knownothing) dat Sciencefiction geen stroming maar meer een genre is (over de New Wave heb ik al helemaal niets meer kunnen vinden, Wikipedia kan immers door iedereen die maar wil aangepast worden en is dus afhankelijk van de kennis van degenen die er informatie op plaatsen).
Knownothing was van mening dat de stroming postmodernisme (http://nl.wikipedia..../Postmodernisme) zou moeten zijn en dat je zelfs als stroming "Orwelliaans" zou kunnen vermelden, maar dat je het je dan wellicht wel erg makkelijk zou maken. Qua genre is het een dystopie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dystopie
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

#4

ironeye

  ironeye


 • >100 berichten
 • 151 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 juni 2005 - 22:00

Het boek van George Orwell 1984 gaat over een totalitaire staat, dit houdt in dat alles van je wieg tot aan je doodskist wordt bepaald door de belangrijkste persoon in deze staat. Je moet hierbij dus denken aan het nationaal-socialisme van Hitler of het stalinisme van Stalin.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures