Springen naar inhoud

Snelheid waarmee blaas door nieren gevuld wordt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wimpie44

  Wimpie44


 • >250 berichten
 • 429 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2009 - 14:26

Wat is de gemiddelde en maximale snelheid waarmee de blaas door de nieren gevuld kan worden ? Uitgaande van water dat wordt ingenomen.

Stel glas water 200 ml, volume blaas 400 ml.
Er kunnen dan rond 2 glazen water in de blaas.
Als het 1 uur duurt om de blaas te vullen is de snelheid 400 ml/uur = 400ml/60min = 6,66 ml/min = 0,11 ml/sec.
Als dit een half uur duurt zou dit 13,33 ml/min = 0,22 ml/sec zijn.
Als je 1,5 uur moet wachten: 400ml/90 ~ 400/90 ~ 4,4 ml/min .

Zijn dit geschatte waarden die in de buurt komen ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 13 februari 2009 - 18:19

Hoeveel urine de nier gemiddeld maakt verschilt natuurlijk per persoon, per leeftijd, per geslacht, per klimaat etc. Het totaal gemiddelde heeft daarom een enorme spreiding, de volumes lopen uiteen van 500ml tot 2L per dag, wat dus betekent een urineproductie van 0.35ml/min tot 1.40ml/min. Ik heb altijd geleerd; de urineproductie moet tussen 0.5 - 1 ml/kg/u zijn. Dus een persoon van 80 kg behoort normaliter tussen de 960 en 1920ml per dag te plassen.

De maximale snelheid is afhankelijk van het verdunnend vermogen van je nier wat getest kan worden door een persoon 2 tot 3% van zijn gewicht aan water te drinken in één uur en het osmotisch aanbod. Normaal is osmolaliteit van de urine tussen de 500 en 800 mosm/L. Bij veel drinken (bij een persoon van 80kg is dat 1.6 - 2.4 L/u), zoals in bovenstaande proef moet dit tot onder de 80 mosm/L dalen. Een normaal persoon met een minimale urine-osmol van 80 mosm/L kan bij een osmotisch aanbod van 1000 mosmol/dag (gemiddeld) 1000/80 = 12.5L urine per dag produceren. Maar dit kan natuurlijk oplopen bij een hoger aanbod en lagere urine-osmolaliteiten zoals in het geval een ADH-deficiëntie.

Strikt genomen heb je nu alleen de urineproductie te pakken. Als je echt heel precies wilt zien moet je ook de lengte van de ureters in de formule verwerken, maar dat zal weinig tot geen invloed hebben op hoeveel urine er nu daadwerkelijk in de blaas komt. Je mag er gerust vanuit gaan dat als de nieren in 24 uur 2 liter urine produceren, dat er ook 2 liter in je blaas terecht is gekomen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

DrBob

  DrBob


 • >25 berichten
 • 38 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2009 - 18:45

Als het 1 uur duurt om de blaas te vullen is de snelheid 400 ml/uur = 400ml/60min = 6,66 ml/min = 0,11 ml/sec.
Als dit een half uur duurt zou dit 13,33 ml/min = 0,22 ml/sec zijn.
Als je 1,5 uur moet wachten: 400ml/90 ~ 400/90 ~ 4,4 ml/min .


In de tijd tussen drinken en urineproductie gebeuren er ook nog veel andere processen, en de urineproductie is na het drinken van een aantal glazen water zeker niet continu gelijk (eerder klokvormige curve).
In mijn ervaring (bij kinderen) kan urineproductie oplopen tot 10 ml/kg/u bij toedienen van grote hoeveelheden vocht (don't try this at home!). Bij toedienen van diuretica zijn cijfers tot 15 ml/kg/u gemakkelijk haalbaar.

#4

Wimpie44

  Wimpie44


 • >250 berichten
 • 429 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2009 - 19:36

Ik heb de fysiologische gegevens niet meer.

Het ging om een grove benadering om een orde van grootte te kunnen schatten. Het gaat me niet om flow berekeningen, maar als je weet wat er door de nieren kan worden uitgescheiden in de blaas, dan komt dat er via de urineleider ook weer uit. Dat het verloop van de curves voor het laden of vullen van de blaas anders zijn dan in het voorbeeld (continue) weet ik. Ook het faseverschil en het verloop tussen en van de porties water die je inneemt en later uitscheidt.

Wat er bij een flow onderzoek gebeurt is dat de flowrate (Qmax, Qavg) en het verloop van de straal als functie van tijd wordt bepaald. Daarna wordt er een echo gemaakt van de blaas en wordt er een schatting gemaakt van het urine residue, dus de urine die in de blaas achterblijft. Als je urine volume hebt opgevangen, dan is ongeveer bekend wat de totale urine portie in de blaas was en het verloop van de straal.

Wat vaak gebeurt is dat men na een flow test de klant naar de wachtkamer terugverwijst. De klant moet dan soms 5 minuten, maar ook wel eens 20 minuten wachten en ook wel eens langer voordat er een echo van de blaas gemaakt wordt, om de resthoeveelheid urine te bepalen die in de blaas achterblijft.

Omdat de urine uitscheiding door de nieren naar de blaas doorgaat, wilde ik een indicatie maken van de meetfout die mede ontstaat doordat de overblijvende portie die in de blaas achterblijft, wordt vergroot. Als deze vermeerdering niet al te groot is, dan is het effect op het globale meetresultaat ook beperkt. Er wordt vaak extra gedronken en na het onderzoek merk je dan ook dat klanten daarna een flinke urine portie hebben. M.a.w de blaas is in relatief korte tijd weer aardig bijgevuld bovenop het residue volume aan urine.

Ook de volume bepalingen van de blaas zijn benaderingen met vrij simpele rekenmodellen die bij echo's worden toegepast. Ook daarin zitten volume fouten waarvan de grootte van de fout van de vorm en de grootte van de blaas afhankelijk is.

Hetzelfde verhaal geldt voor prostaten, waarvan het volume met echo wordt bepaald. Het lijkt absolute wetenschap, maar de formules zijn redelijke benaderingen in een bepaalde marge. Val je buiten de marge dan worden de prostaat volumes ook zwaar overgewaardeerd.

Veranderd door Wimpie44, 13 februari 2009 - 19:41


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures