Springen naar inhoud

Specialiseren geneeskunde


 • Log in om te kunnen reageren

#1

steve

  steve


 • >100 berichten
 • 247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 februari 2009 - 11:56

Hallo allemaal,
Is er iemand die me het systeem zou kunnen uitleggen van hoe specialiseren in de geneeskunde (vb. neurologie, inwendige,...) werkt in Nederland? Is er een contingentering (numerus clausus)? Hoe gebeurt de selectie van wie wel en wie niet mag specialiseen (is dit op basis van punten in je opleiding, op basis van werkervaringen, loting,...) en specialiseer je direct na je master in de geneeskunde of kan je de opleiding tot specialist slechts enkele jaren na het behalen van je arts-diploma aanvatten.

gr
steve

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6043 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 maart 2009 - 13:09

In Nederland is het zo dat iedereen mag specialiseren als diegeen dat wilt. Er wordt soms wel en soms niet gekeken naar je cijfers e.d., dat verschilt per vakgebied, ziekenhuis, maatschap en specialist. Als je je zinnen hebt gezet op een bepaald specialisme is het enige wat je hoeft te doen solliciteren. Ervaring is natuurlijk gewenst, zo zul je snel aan de bak kunnen als ANIOS zonder ervaring (anders is het catch 22), maar wil je in opleiding komen (AIOS) dan heb je ervaring nodig als AIOS in dit vakgebied, goede referenties en als het kan een publicatie.

Ik wil bijvoorbeeld neuroloog worden. Als ik klaar ben in augustus ga ik op zoek naar een ANIOS-plek neurologie. Na 1 of 2 jaar te hebben gewerkt als ANIOS heb je genoeg ervaring om te solliciteren voor een AIOS-plek. Kan ook wel sneller hoor, ligt eraan wat jezelf het fijnst vindt. Momenteel doe ik mijn onderzoek ook op het gebied van neurologie en ben ik van plan een artikel te publiceren. Dat is altijd mooi meegenomen, want moet een maatschap straks een AIOS kiezen, dan zullen ze (hoop ik :D ) sneller iemand kiezen die daar onderzoek in heeft gedaan dan iemand die dat niet heeft gedaan.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures