Springen naar inhoud

[wiskunde] telproblemen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

English

  English


 • >100 berichten
 • 126 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 maart 2009 - 18:24

a) Voor hoeveel natuurlijke getallen x met 1 ≤ x ≤ 100 geldt: x is deelbaar door 2 of door 5, maar eindigt niet op het cijfer 0?
b) Voor hoeveel natuurlijke getallen x met 1 ≤ x ≤ 100 geldt: x is deelbaar door 2 of door 5?

Nu door te beredeneren via wat intern telwerk kom ik voor a) 50 uit en voor b) 60, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat exact moet aantonen aan de hand van de juiste notatie (dit in het kader van de eerste les combinatoriek waarin we som -en productregel hebben gezien en tevens de variaties/permutaties.). Deze vraag hoort bij het eerste (som en product).

Kan iemand me vertellen hoe de juiste manier van werken in elkaar zit?

bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

mathfreak

  mathfreak


 • >1k berichten
 • 2765 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 07 maart 2009 - 14:51

Bij a ga je als volgt te werk: omdat x niet op een nul mag eindigen is x geen 10-voud, dus je sluit daar alle getallen uit die zowel door 2 als door 5 deelbaar zijn. Je bekijkt dus die getallen die wel een 2-voud, maar niet tegelijk een 5-voud zijn, en die getallen die wel een 5-voud, maar niet tegelijk een 2-voud zijn. Noem Vk de verzameling k-vouden, hoe zou je dan in termen van verzamelingenalgebra de verzameling getallen noteren die je zoekt?
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures