Spanning

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 71

Spanning

Zodra elektronen door een draad bewegen, kunnen we spreken van een spanning, stroom(sterkte) en een vermogen. De spanning wordt uigedrukt in volt (1 volt = 1 joule per coulomb). Elektronen hebben een constante lading. Dit betekent dus dat de spanning een maat is voor de kinetische energie van de elektronen. Met andere woorden: Het is een maat voor de snelheid van de elektronen. De spanning van de stroom in ons netwerk is 230 volt. Betekent dit nu dat de elektronen een kinetische energie van 230 ev hebben? Aan de ene kant lijkt me dit wel, want bij de berekening van het vermogen (spanning x sterkte) wordt daar wel vanuit gegaan.

Voorbeeld:

Spanning = 230 Volt = 230 Joule/coulomb

Stroomsterke: 1 Ampere = 1 coulomb/sec

lading elektron = 1,602×10-19 coulomb

dus per seconde passeren er dus 1 / (1,602×10-19) = 6,242 x 10^18 elektronen.

Als elk elektron een kinetische energie van 230 ev heeft, dan is het vermogen dus:

230 x 6,242 x 10^18 = 1,44 x 10^21 ev/sec = 230 joule/sec = 230 Watt.

Dit komt helemaal overeen met:

Vermorgen: spanning x sterkte = 230 Joule/coulomb x 1 coulomb/sec = 230 Joule/sec = 230 Watt

Blijkbaar wordt er dus vanuit gegaan dat bij een spanning van 230 volt, de elektronen een kinetische energie hebben van 230 ev.

Aan de andere kant lijkt het mij onlogisch dat elektronen dan een kin. energie hebben van 230 ev, want de elektronen bewegen tussen een potentiaalverschil en de snelheid (dus energie) hangt dan af van de weerstand van de draad. Niet alle draden hebben dezelfde weerstand, dus dan zou de spanning dus niet in elke draad gelijk moeten zijn? Hoe zit dit nu?
Just think about it ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 111

Re: Spanning

echt spreken van de snelheid van 1 elektron gaat niet omdat een elektron een zeerchaotische beweging maakt in de geleider. Het botst en glijd er van alle kanten. Wel kun je spreken over de driftsnelheid van een elektronen wolk in een geleider (vd). dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat vd = <vgem.>.nu de hoeveelheid lading in een volume= n*e*dS*l

(infinitesimaal kleine doorsnede) dit is ook gelijk aan n*e*dS* vd*dt. de stroom is zoals je weet dq/dt waarbij dus is di=n*e*dS* vd. dus als je de stroom,doorsnede van de geleider en het aantal lektronen weet dan kun je de gemiddelde snelheid van een elektronen wolk berekenen.

Reageer