Springen naar inhoud

Sportclub en geldboetes


 • Log in om te kunnen reageren

#1

druijf

  druijf


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • VIP

Geplaatst op 11 maart 2009 - 15:15

Van een aantal mensen weet ik dat ze boetes kunnen krijgen bij hun sport als bijv. ze zware overtredingen maken of niet komen opdagen voor vrijwilligerswerk (wedstrijden fluiten e.d.) .

Ik zou graag willen weten hoe dit nou precies zit, juridisch gezien.

Twee vragen die daarbij spelen:
Wat is het gevolg van niet betalen van boetes? Kunnen de consequenties verder gaan dan uitsluiting van lidmaatschap van de club?
Hoe moet een vereniging boetereglementen vastleggen? Wanneer zijn ze rechtsgeldig?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

gradus

  gradus


 • >25 berichten
 • 56 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 april 2009 - 21:24

Voor een correcte beantwoording van de vraag is het van belang te weten wat de juridische vorm van een club is. Wanneer het een rechtspersoon is, als vereniging ingeschreven in het verenigingenregister van de KvK, statuten en een huishoudelijk reglement heeft en beide bindend verklaard zijn door de leden tijdens de statutair verplichte vergadering(en) met quorum, enz. enz., is de zaak simpel. Leden verklaren zich bij de aanvang van het lidmaatschap expliciet akkoord met de statuten en reglementen, zo mogelijk door een exemplaar daarvan te ondertekenen.
In het reglement kunnen allerlei boetes worden opgenomen voor allerlei fouten en verzuimen. De boetes zijn verhaalbaar op de leden en meestal ook inbaar, en dat staat dan ook in het reglement. Een fout die soms nog gemaakt wordt is, te omschrijven dat het lid niet mag deelnemen/aanwezig zijn/spelen zolang de boete niet is voldaan. Dat zet geen zoden aan de dijk en het is vergelijkbaar met het proberen een hals af te snijden met een hamer. Het resultaat is dan wel het zelfde, het verlies van een lid, ehh hoofd, maar het kost zoveel moeite.
Ieder notariskantoor heeft voor iedere vorm van vereniging model statuten en reglementen en een database met alle mogelijke sancties voor iedere vereniging.
Is alles goed gedaan dan kan een lid, met een rechterlijke uitspraak en een deurwaarder, gedwongen worden de boete te betalen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures