Springen naar inhoud

[scheikunde] pyrogallol


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Accipiter

  Accipiter


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2009 - 22:08

Goedenavond,

Voor mijn profielwerkstuk, dat overigens onder het vak biologie valt, werk ik met een pyrogallol (C6H3(OH)3)-oplossing. Door onze TOA werd echter aangegeven dat je dit eerst beter kon mengen met Kaliumhydroxide(-oplossing) (KOH) voor een betere opname van zuurstof. Ik gebruik het namelijk om in een vacuŁm getrokken exicator een zuurstofarm/-loos milieu te handhaven.

Nu krijg je bij het oplossen van pyrogallol een transparante, maar lichtroze, oplossing en bij het oplossen van kaliumhydroxide een volledig transparante oplossing. Op het moment dat je deze twee vloeistoffen met elkaar vermengd wordt de kleur oranje-bruin en voor m'n gevoel is de dichtheid ook veel hoger (bijna "stoperig").

Wat zorgt ervoor dat deze kleursverandering plaatsvind?

Alvast bedankt,
Mvg,
Bas

EDIT: Ik probeer m'n titel aan te passen, maar dat schijnt niet te kunnen, mijn verontschuldigingen dit moet: Pyrogallol zijn.
*fixed, jvdv*

Veranderd door Jan van de Velde, 11 maart 2009 - 22:17


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Accipiter

  Accipiter


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 12 maart 2009 - 21:16

Is er echt niemand die mij kan helpen hiermee? Misschien helpt het voor sommige mensen als ik de systematische naam van pyrogallol ook even vermeld: 1,2,3-trihydroxybenzeen.
Een benzeenring met daaraan drie OH-groepen gebonden. Ik heb zelf nog wel een klein idee hierover, maar die is eigenlijk op weinig theorie gebasseerd.

De KOH gaat bindingen aan met de OH groepen aan het benzeen, en vormen hierbij H[sub]2
0. Hierdoor veranderd de lading van de benzeenring aangezien er nu in plaats van OH groepen O- aan de ring zit. Kan iemand hier misschien wat mee? Het is maar een hersenspinsel.

Mvg,
Bas

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures