Springen naar inhoud

chloorgehalte in zwembaden


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Freak

  Freak


 • >25 berichten
 • 69 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2005 - 00:22

Hoeveel chloride mag men in zwembaden toelaten ( concentratie in g/mol)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

StrangeQuark

  StrangeQuark


 • >1k berichten
 • 4160 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 juni 2005 - 10:05

Waarom je het in gram/mol wilt weten is mij onduidelijk, misschien bedoel je iets anders, of ben ik gewoon stom. Ik heb het voor je in milligram per liter, is zo om te rekenen als je dat wilt.

Dit staat allemaal vastgesteld in de Wet HygiŽne en
Veiligheid Zwemgelegenheden (WHVZ).

De minimumhoeveelheid vrij beschikbaar chloor is: 0.5milligram / liter (vroegere bepaling afhankelijk van de ph-waarde, nu is dat niet meer zo) en maximaal 1.5 milligram/liter. Dit geld alleen voor vrije beschikbare chloor, gebonden chloor moet onder de 1 mg/L zitten. Ik weet niet of je weet wat met vrij of gebonden chloor bedoelt wordt. Het chloor zit in het water omdat het kan oxideren. Vaak wordt hiervoor HOCl gebruikt, dit is neutraal geladen, kan zo mooi een cel binnengaan (van bijvoorbeeld een infectie) en het zo aan de binnenkant oxideren en doodmaken. Vrij chloor oxideert. In een evenwichtsreactie zie je gebonden chloor aan de ene kant en vrij chloor aan de andere kant. Op twee manieren kan je chloor toevoegen. Het kan als chloorgas toegevoegd worden met de volgende reactie:
Cl2 (g) + H2O (l) ∆ H+ (aq) + HOCl (aq) + Cl- (aq)
of als chloorbleekloog en dan ziet het er zo uit:
HOCl (aq) + OH-(aq) ∆ H2O (l) + ClO-(aq).

Voor de stabylisator cyanuurzuur geld 2-5 mg/L. PH: 6.8-7.8. Voor ozon wat steeds vaker nu gebruikt wordt en de actieve koolfilters die ook steeds meer intrede doen, zijn nog geen wettelijke bepalingen.

PS Wettelijke bepalingen zijn vaak prima te vinden. Ff googlen of anders op het ministerie van VROM staat het ook. Heb je gezocht?
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures