Springen naar inhoud

ferrieten


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 04 juni 2005 - 13:42

Heey mensen,
Ik zit met een probleempje:P Ik moet namalijk een werkstuk maken over nieuwe magneten. En dan met de nadruk op ferrieten. Weet iemand van de magnetische eigenschappen zijn van ferrieten? Alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 juli 2007 - 15:40

Sommige ferrieten hebben de eigenschap dat ze magnetisch zijn, maar dat ze de elektriciteit niet of slecht geleiden.

In het begin van de twintigste eeuw gebruikte men namelijk ijzer, nikkel, kobalt of legeringen daarvan. Een groot probleem was dat deze magneten stroom geleiden. Bij snel wisselende elektrische velden werden niet alleen magnetische eigenschappen geÔnduceerd maar ontstonden ook wervelstromen, kringstroompjes in het metaal als wervels in een snelstromende rivier.

Stroom kost energie en het is dus te begrijpen dat de wervels een verliesfactor waren en het magnetisch materiaal nog warm werd ook. Het was een logische gedachte om naar materialen te zoeken die wel magnetisch zijn maar tegelijkertijd slecht geleiden.

Ferrieten zijn verbindingen van metaaloxides met de algemene formule MeO.Fe2O3 waarbij Me staat voor een tweewaardig metaalion zoals ijzer, mangaan of zink. In het kristal zijn de negatieve zuurstofionen groot; zij vormen een dichte bolstapeling waarbij de kleine positieve metaalionen in de holtes zitten. Er zijn twee soorten holtes, tetraŽdische holtes waar vier zuurstofionen aan grenzen en iets grotere octaŽderholtes waar zes zuurstofionen het metaalion omringen. De metaalionen verdelen zich over de holtes. De verdeling is van belang om de mate van elektrische geleiding te begrijpen. Deze geleiding is lager dan in metalen, maar er zijn verschillen tussen de ferrieten. In sommige ferrieten zoals het ferro-ferri-ferriet (FeO.Fe2O3) zitten zowel twee- als driewaardige ijzerionen op octaŽderplaatsen. Als een elektron overspringt van het ene ijzerion op het andere hoeft er in het kristal niets te veranderen. Als daarentegen de twee- en driewaardige ionen in verschillende holtes zitten, gaat de elektronoverdracht moeilijker. De kristalstructuur moet zich aanpassen. Het kristal zal minder elektrisch geleidend zijn.

Bron: http://www.kennislin.../show?id=142972

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures