Chloride ionen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

Chloride ionen

Beste,

weten jullie enige manieren om het chloride gehalte anorganische te kunnen bepalen in een mengsel van water en olie en (opgeloste onzuiverheden?)? Een titratie met AgNO3 is een manier, maar worden bij sommige titraties voor het bepalen van het chloride gehalte geen complexen gevormd? Welke zijn dit en hoe komen deze tot stand?

Groetjes,

Re: Chloride ionen

Het gaat zeker niet goed als het te onderzoeken mengsel ammoniak of

amines bevat. Want deze stoffen kunnen complexeren met de zilverionen en wordt er geen AgCl gevormd. Daarom is er een voorbehandeling van het monster nodig om deze stoffen tevoren te verwijderen.

Ik denk daarbij aan het "afroken" van een hoeveelheid van het monster

met zuiver geconcentreerd salpeterzuur (65%) in een porceleinen schaaltje in een zuurkast, boven een klein gasvlammetje. Eventuele organische complexvormers worden zo kapot geoxideerd en kunnen daarna de titratie niet meer storen. Dat moet allemaal heel voorzichtig gebeuren met meerdere

kleine hoeveelheden zuur en met beschermde handen en gezicht.

Als het overtollige zuur helemaal afgerookt is kan het restant in water worden opgenomen en de titratie worden uitgevoerd. H. Zeilmaker.

Re: Chloride ionen

Hoi

Dus als het monster van water, olie en etc. te basis is zal het complexen vormen met het Ag van het zilvernitraat?

Een sample van bijvoorbeeld pH 8.

Greetings!

Re: Chloride ionen

Als je alleen oplosbaar chloride wilt bepalen kun misschien volstaan met uitkoken in gedestilleerd water en na filtreren het chloride bepalen. H.Z.

Reageer