Springen naar inhoud

Hypothermie en seksuele opwinding


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Ensiferum

  Ensiferum


 • >250 berichten
 • 662 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 maart 2009 - 20:59

Bij hypothermie is de lichaamstemperatuur te laag. Bij seksuele opwinding wordt er heel wat warmte geproduceerd. Is dit dan een mogelijke methode om hypothermie tegen te gaan, als eerste hulp (bijvoorbeeld na het vallen in een koude rivier)?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6039 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 20 maart 2009 - 22:07

Nee, er wordt nooit zoveel warmte gegenereerd om iemand met hypothermie voldoende en snel genoeg op te warmen om vervelende gevolgen te voorkomen. Je moet iemand opwarmen met warme dekens, dan krijgt diegene warmte en dan kan diegene ook geen warmte verliezen. Het probleem met seksuele opwinding is dat bloed juist naar plaatsen gaat waar je het niet wilt hebben: huid en geslachtsdelen. In een staat van hypothermie zijn de bloedvaten in de huid sterk geknepen zodat het grootste deel van het bloed naar de vitale organen gaat om die warm te houden. Door seksuele opwinding gaat het bloed onder andere naar de huid waardoor je nog meer warmte verliest en je de situatie nog ernstiger maakt.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

Ensiferum

  Ensiferum


 • >250 berichten
 • 662 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 maart 2009 - 23:46

En als het daadwerkelijk over seks gaat, met een partner die niet onderkoeld is dan? De opwinding zorgt voor snellere hartslag, zodat het bloed sneller door het lichaam wordt gepompt. Het warme bloed aan de huid, door contact met de niet-onderkoelde partner en de opwinding zelf, zal zo ook sneller de belangrijke organen bereiken.

Bij echt zware gevallen zal het natuurlijk niet werken. Maar iemand die net in een ijskoude rivier is gevallen en er relatief snel is uitgehaald?

#4

HosteDenis

  HosteDenis


 • >250 berichten
 • 689 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 maart 2009 - 23:56

Maar iemand die net in een ijskoude rivier is gevallen en er relatief snel is uitgehaald?


Eerlijk gezegd twijfel ik dan sterk aan de goesting die beide personen er op dat moment naar zullen hebben.

Dekens lijken mij toch de beste optie, alsook een vuur maken/bij verwarming zitten.Denis
"Her face shown like the sun that I strived to reach."

#5

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6039 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 21 maart 2009 - 00:32

En als het daadwerkelijk over seks gaat, met een partner die niet onderkoeld is dan?


Lichaamswarmte van een ander persoon zou wel kunnen helpen.

De opwinding zorgt voor snellere hartslag, zodat het bloed sneller door het lichaam wordt gepompt. Het warme bloed aan de huid, door contact met de niet-onderkoelde partner en de opwinding zelf, zal zo ook sneller de belangrijke organen bereiken.


Door een snellere hartslag verbruik je wel extra energie die je kan gebruiken om warmte te genereren. Daarnaast is de huid nog steeds erg koud, omdat er weinig bloed doorheen is gegaan, terwijl het binnenste -the core- een stuk warmer is. Een toename in cardiac output in combinatie met een navenante toename in de bloeddoorstroming van een koude huid staat dus gelijk aan heel rap warmteverlies via de huid, terwijl het bloed afkoelt en het koude bloed ook nog eens extra snel de vitale organen afkoelt.

Maar iemand die net in een ijskoude rivier is gevallen en er relatief snel is uitgehaald?


Dan is een deken minstens zo zinvol.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#6

steve

  steve


 • >100 berichten
 • 247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2009 - 22:29

Ik betwijfel bovendien of (iig voor de mannen dan) het bij onderkoeling wel mogelijk zal zijn om nog seks te hebben. Bij acute stress en zeker bij hypothermie denk ik niet dat een erectie krijgen zo evident gaat zijn. Bovendien heeft anusthesist hierboven gelijk dat je je circulatie net naar de vitale organen wil sturen en pas later naar de huid en dat de seks net omgekeerd gaat werken.

#7

Knockingonheavensdoor

  Knockingonheavensdoor


 • >250 berichten
 • 302 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 maart 2009 - 20:08

Lichaamswarmte van een ander persoon zou wel kunnen helpen.


Voor de volledigheid (uit Wikipedia):


Behandeling hypothermie


doen:

-Medische hulp inschakelen (Alarmnummer 112)
-Het slachtoffer naar binnen brengen, uit weer en wind, afdrogen en verdere afkoeling voorkomen door dekens en/of jassen en wat er verder bij de hand is.
-Lichaamswarmte delen met het slachtoffer. (Gebruik bijvoorbeeld een slaapzak. Het is echter niet zinvol twee onderkoelde mensen samen in een slaapzak te stoppen).
-Het slachtoffer warme dranken geven indien bij bewustzijn. Rillen kost veel energie die moet worden aangevuld. Energierijke suikerhoudende dranken of voeding geven als het slachtoffer die tot zich kan nemen. Een bewusteloze nooit drinken geven of voedsel in de mond proberen te stoppen.
-Het slachtoffer in de gaten houden en indien nodig reanimatie toepassen.
-Een warm bad of warme douche mag alleen als het slachtoffer volledig bij bewustzijn is. Is het slachtoffer te sterk onderkoeld, dan kan een te snelle opwarming en ook verplaatsing of beweging levensgevaarlijk zijn: dan kan het gevaar ontstaan van de reddingsdood: het verschijnsel dat kan optreden bij geredde drenkelingen en slachtoffers van sneeuwlawines, doordat sterk afgekoeld bloed uit de ledematen zich dan vermengt met de warm gebleven organen, die daardoor dan juist kunnen afkoelen tot onder een voor overleving kritieke grens.
-In het ziekenhuis wordt het slachtoffer wel eens opgewarmd door peritoneale lavage met warme vloeistof, die dan dus in de vrije buikholte wordt gebracht en steeds ververst. Men zal het slachtoffer bij voorkeur warme bevochtigde lucht laten ademen (warme droge lucht heeft hiervoor geen zin, de verdamping in de luchtwegen koelt het slachtoffer weer af). Ook een opwarmmatras onder de romp waardoor warm water circuleert is een in het ziekenhuis veel gebruikte methode. Deze methode heeft boven het warme bad niet alleen het voordeel dat het praktischer is, maar ook dat de romp selectief wordt opgewarmd, zodat het lichaam de bloedvaten naar de ledematen zelf kan gaan openzetten op het moment dat het daar aan toe is, met minder gevaar voor shock dan bij plaatsing in een warm bad met niet alleen de romp maar ook met de armen en benen.
-Onderkoeling zorgt er o.a. voor dat het hart zeer "prikkelbaar" wordt. De onderkoeling kan ventrikelfibrilleren (onsamenhangend kloppen) van het hart tot gevolg hebben, waardoor het bloed niet (genoeg) rondgepompt wordt. Dit is door een EHBO-er niet te beïnvloeden anders dan door de kans erop te verkleinen door het slachtoffer op te warmen. Als het optreedt is defibrillatie nodig. Er wordt beweerd dat de kans op fibrillatie kleiner is als sterk onderkoelde mensen voorzichtig worden gehanteerd. Voor deze bewering bestaat overigens geen bewijs.

Niet doen:

Niet wrijven of masseren, en zeker niet met sneeuw.
Geen alcohol geven (alcohol veroorzaakt een vaatverwijding in de huid en in de ledematen en leidt tot een warmer aanvoelende huid maar een lagere kerntemperatuur.)

Veel wetenschap over de behandeling van onderkoeling is afkomstig van nazi-experimenten op concentratiekampgevangenen. Dit plaatste medici voor het vraagstuk of het wel ethisch was deze kennis te gebruiken. Hoe het ook zij, heden ten dage worden er levens mee gered.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures