Springen naar inhoud

- - - - -

Doorbraak: risicovrije stamcellen kweken zonder embryo


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Elsevier-feed

  Elsevier-feed


 • >25 berichten
 • 81 berichten
 • Nieuwsbot

Geplaatst op 27 maart 2009 - 09:10

Wetenschappers hebben uit een voorhuid voor het eerst veelzijdige stamcellen gekweekt die geen verhoogd kankerrisico met zich meedragen. Bij deze manier van kweken is geen embryo nodig.

Lees het volledige artikel...
Elsevier.nl

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8398 berichten
 • VIP

Geplaatst op 27 maart 2009 - 15:37

De iPS cellen waar in de link over word gesproken (de cellen met een verhoogd risico) zijn deze laatste jaren sterk verbeterd en zullen naar mijn mening beter werken dan stamcellen van een voorhuid.

Het probleem met het gebruiken van niet lichaamseigen materiaal is het risico op afstotingsverschijnselen. Als je dus alleen deze cellen wil gebruiken voor de donor dan verminder je drastisch de groep mensen die hiervan gebruik kunnen maken. Als er inderdaad voorhuidcellen worden gebruikt zouden alleen mannen geholpen zijn met deze methode. Vervolgens zouden alle mensen die besneden zijn ook niet geholpen zijn tenzij ze van te voren stamcellen hebben laten invriezen.

Het mooie van iPS cellen is dat elke lichaamscel in theorie te gebruiken is onafhankelijk van geslacht. Het nadeel hiervan is dat er retrovirale transfecties nodig zijn, deze zijn en zullen altijd berucht en geliefd zijn doordat ze zichzelf in het gastheer chromosoom incorporeren. Verdere verfijning van deze techniek in combinatie met een critische screening zou veel problemen voorkomen.
"Meep meep meep." Beaker

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures