Springen naar inhoud

Lorentzkracht en draaispoel


 • Log in om te kunnen reageren

#1

christian1991

  christian1991


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 april 2009 - 21:38

Hallo,

Ik had wat vragen over een spoel in een magnetisch veld die is opgehangen aan een draaibare as. Als er stroom door de spoel loopt, ontstaat een lorentzkracht waardoor de draaispoel vanuit horizontale positie naar een verticale positie zal draaien. Als de spoel volledig verticaal is, zal de beweging stoppen, omdat het moment van de lorentzkracht op de delen van de draad gelijk is aan 0. Als we de richting van de stroom omdraaien, geldt hetzelfde, alleen zal de spoel in tegengestelde richting draaien.
Nu mijn vraag. Als de stroomsterkte I door de spoel groter wordt, draait de spoel dan alleen sneller naar zijn verticale positie door een grote lorentzkracht, of zal de spoel dan ook verder doordraaien, en zo ja, waarom?
En dan nog een controlevraag, klopt mijn theorie boven de eerste vraag?

bvd

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6891 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 06 april 2009 - 23:08

Of het allemaal klopt hangt ook af van de opstelling van het geheel.
Als de stroom groter wordt, dan zal het koppel op de spoel ook groter zijn, dus de versnelling van de spoel is groter, dus hij bereikt sneller zijn eindpositie. Lijkt mij allemaal vrij logisch.
Door de traagheid zal de spooel nog even doorschieten, maar daarna zal hij terugdraaien naar de positie waar het koppel nul is. Waarschijnlijk zal er ook nog een uitslingering zijn rond die rustpositie.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures