Springen naar inhoud

Satelliet of sonde of...


 • Log in om te kunnen reageren

#1

dazz

  dazz


 • >100 berichten
 • 194 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2005 - 04:58

Ik zou wel willen dat er een duidelijker onderscheid
zou bestaan betreffende satellieten
die "rond" de Aarde bewegen
en satelieten, of sondes, of
die dat niet doen.


Kan iemand hierbij helpen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sen...

  sen...


 • >250 berichten
 • 367 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2005 - 14:07

Ik denk dat je hiermee al een aardig eind op weg bent:

Een satelliet kan in een geostationaire of niet geostationaire baan om de aarde worden gebracht. Een geostationair geplaatste satelliet hangt op een hoogte van ongeveer 36.000 km op een vast punt boven de evenaar. Op die hoogte is de omlooptijd van de satelliet immers exact gelijk aan die van de aarde (24 uren). Het idee van geostationaire kunstmanen werd oorspronkelijk door de sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke geopperd. Geostationaire satellieten zijn bij uitstek geschikt voor observatie en telefoon- en andere communicatieverbindingen. Nadeel is dat door de grote afstand die de radiosignalen moeten afleggen (twee maal 36.000 km) een grote vertraging (1 tot 2 seconden) interactieve gegevensuitwisseling of gesprekken moeizaam verlopen. Voordeel is dat antennes op aarde naar een vast punt gericht kunnen blijven.

Een niet-geostationair geplaatste satelliet beweegt met een bepaalde snelheid over het aardoppervlak. Deze extra snelheid geeft hem een grotere middelpuntvliedende kracht, waardoor hij op lagere hoogtes (enkele honderden kilometers) boven het aardoppervlak de zwaartekracht kan compenseren.

Satellietbanen kunnen cirkelvormig of elliptisch zijn, met de aarde in een brandpunt van de ellips. In een cirkelvormige baan blijft de satelliet altijd even hoog boven het aardoppervlak; een ellipsvormige baan wordt gekenmerkt door de laagste hoogte (het perigeum) en de grootste hoogte (het apogeum). De omlooptijd van de satelliet is de tijd nodig om ��n volledige baan uit te voeren; hierbij geldt dat hoe hoger de satelliet vliegt, hoe langer de omlooptijd is.

Daarnaast wordt een satellietbaan gekenmerkt door de inclinatie, d.i. de hoek ervan met de evenaar. Een polaire baan staat loodrecht op de evenaar (inclinatie 90�) en loopt dus over de twee polen; dit heeft als voordeel, dat de satelliet het volledige aardoppervlak kan overvliegen en observeren. Dit is onder meer het geval voor de commerci�le satelliet IKONOS die gedetailleerde beelden van elk deel van de aarde kan maken. Geostationaire satellieten hebben een inclinatie van 0� (ze blijven boven de evenaar).


(bron)
Living on Earth can be expensive, but it does include a free trip around the sun.

#3

gemertp

  gemertp


 • >100 berichten
 • 238 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2005 - 17:16

Het verschil tussen satelliet en sonde is simpel. Een satelliet is een object wat om een ander object heen draait. De aarde is een satelliet van de zon. De maan is een satelliet van de aarde. Dat zijn natuurlijke satellieten. Maar meestal word met satelliet de kunstmatige satellieten bedoeld, de apparaten die in een baan rond de aarde draaien. Satellieten draaien dus in een baan om de aarde. Hoofdonderscheid zit tussen geostationair, polair en overig zie wikipedia tekst. Sondes zijn apparaten die door ons verder het zonnestelsel ingestuurd zijn, of zelfs daarbuiten. Voorbeelden zijn Voyager 1 en 2, Pioneer en recent de Cassini-Huygens missie.
Peter van Gemert
2e jaars Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures