Springen naar inhoud

zoute drop bio-examen


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 09 juni 2005 - 12:51

Hallo, ik heb een vraagje.
In het VWO-examen zat een vraag over een student die een zak zoute drop opeet. dan stijgt de bloeddruk en dergelijke... maaar... dat zou dan zijn omdat er zoveel zout in zit. me vader is huisarts en die zegt dat de bloeddruk stijgt omdat er een stofje in zit dat vergelijkbaar is met ADH... ik geloof dat het indolazijnzuur was ofzo... en dat daarom de bloeddruk stijgt.
is het nou door het zout of door dat hormoon?

Alvast bedankt,
groeten,
karel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Robjee

  Robjee


 • >100 berichten
 • 209 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2005 - 13:31

Hallo,

Drop wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra. Vaak bevat drop zout waardoor het eten van grote hoeveelheden drop een negatieve uitwerking heeft op de vochthuishouding in het menselijke lichaam waardoor hoge bloeddruk kan ontstaan. Een veel belangrijkere bijdrage hieraan komt echter van het glycyrrizine zuur dat in het zoethoutextract zit. Het is een belangrijk ingrediënt van het in Nederland veel geconsumeerde producten: zoals drop, hoesttabletten, kauwgom, mond- en keelpastilles, en verschillende dranken. Consumptie van glycyrrhizine kan ziekteverschijnselen veroorzaken, met name hoge bloeddruk en oedeem. Deze verschijnselen ontstaan doordat bij een verhoogde inname van glycyrrhizine het enzym beta-hydroxysteroďd dehydrogenase in het nierweefsel overmatig wordt geremd. Hierdoor wordt het RAA’s systeem gestimuleerd wat zorgt voor een verhoogde aldosteronafgifte. Dit betekent natrium-retentie en kalium depletie. Aangezien kalium waarschijnlijk een beschermende werking heeft tegen de bloeddrukverhogende werking van natrium wordt dit evenwicht op negatieve wijze verstoord Glycyrizinine zit in alle soorten drop (zoete, zoute, Engelse en laurierdrop).

Vriendelijke groeten Robjee.

#3


 • Gast

Geplaatst op 09 juni 2005 - 23:33

Hoi!
hartstikke bedankt voor de heldere uitleg. ik weet nu een stuk meer dan wat mn biologie-lerares te zeggen had (bloeddruk toename komt door zout). Nou ga ik deze informatie even showen natuurlijk;)
De examenvraag was dus in ieder geval in principe wel correct... maar wel flauw dat ze vroegen wat het zout voor effect had, terwijl dat effect eigenlijk door iets anders kwam...
nogmaals bedankt in ieder geval!
groeten,
Karel

#4

sdekivit

  sdekivit


 • >250 berichten
 • 704 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juni 2005 - 14:02

verhoogde zoutconcentratie zorgt natuurlijk ook voor een osmotisch effect.

#5


 • Gast

Geplaatst op 11 juni 2005 - 18:12

ja dat snap ik...daarom zei ik ook dat de examenvraag wel correct was... maar toch vind ik et flauw=)

#6

sdekivit

  sdekivit


 • >250 berichten
 • 704 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 juni 2005 - 18:20

waarom is dat flauw --> het is gewoon wat er gebeurt : :shock:

#7


 • Gast

Geplaatst op 12 juni 2005 - 12:41

waarom is dat flauw --> het is gewoon wat er gebeurt : :shock:


ja, maar voor hetzelfde geld had dat glycyrhizine de tegenovergestelde werking gehad en omdat de werking van zout hierbij te verwaarlozen is, was de bloeddruk dan lager geworden. ik wist dat er nog een ander stofje betrokken was in het verband drop-bloeddrukverandering. ik dacht: dit is vast een instinker, het moet vast andersom zijn. op het vwo hoef je met biologie niet te weten wat voor stofjes er in drop zitten en wat de werking daarvan is, maar je wordt blijkbaar aangemoedigd om ingewikkelde doch belangrijke factoren totaal te negeren en het verstand op nul te zetten. okee okee, dat andere stofje verhoogt de bloeddruk óók, maar ik werd wel in de war gebracht en daarom vind ik het flauw :wink:

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures