Gezwollen lymfeknoop

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

Gezwollen lymfeknoop

Hoi allemaal, ik studeer verpleegkunde en kwam overtijd hetvolgende tegen:

Een patient (man 20 a 25 jaar oud), gezond in zeer goede conditie (is een fervent loper, eet gezond,...) heeft 2 gezwollen lymfeknopen in de nek ( 1 cervicaal posterieur en 1 occipitaal). Beiden worden gepalpeerd door een arts (terwijl ik er bij sta ). De cervicaal posterieure knoop is eerder zacht en beweeglijk en ongeveer 1 cm groot, de occipitale is kleiner, even beweeglijk maar wel iets harder. De patient heeft de eerstgenoemde zwelling reeds langer dan een maand en de tweede zwelling ongeveer 2 weken. Hij heeft ook een nieuwe (zijn eerste) vriendin sinds anderhalve maand. De arts besluit dat het hier maar om een banale zwelling gaat en dat de patient zich geen zorgen hoeft te maken. Ik had echter in een cursus gelezen dat meerdere gezwollen lymfeknopen (zoals 2 in dit geval) een sterke indicatie zijn voor een maligniteit of lymphoma. Zou er iemand dit mss kunnen bevestigen en ook kunnen zeggen hoe men klinisch (in de eerste plaats door palpatie) verder kan uitmaken of het ja dan nee lymphoma ofzo is. En is het zo dat bij 2 of meer gezwollen lymfeknopen steeds een biopsie (fine needle aspiration,...) moet worden uitgevoerd?

Bedankt om te antwoorden alvast! (dit is een vraag uit interesse en niet om kritiek,... op die arts te leveren)

x

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Gezwollen lymfeknoop

De arts besluit dat het hier maar om een banale zwelling gaat en dat de patient zich geen zorgen hoeft te maken. Ik had echter in een cursus gelezen dat meerdere gezwollen lymfeknopen (zoals 2 in dit geval) een sterke indicatie zijn voor een maligniteit of lymphoma.


Welke cursus was dat? Dat je meerdere lymfomen hebt is volkomen normaal in het geval van ziektes. Voel maar een keer bij jezelf onder de kaken na een keelontsteking, dan voel je er zo 3 a 4. De grootte, plaats en pijnlijkheid zijn belangrijker dan de hoeveelheid; lymfomen kleiner of gelijk aan 1 cm zijn zelden tot nooit pathologisch, supraclaviculaire lymfomen (Virchow) daarentegen zijn zeer suspect voor een maligniteit en niet pijnlijke lymfomen bij palpatie kunnen duiden op een chronisch en maligne proces i.t.t. een acuut inflammatoir proces.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 3

Re: Gezwollen lymfeknoop

dat was een cursus die ik hier aan de hogeschool gehad heb. Waarin stond dat 2 gezwollen lymfeknopen uit een verschillende regio (hier occipitaal en cervicaal) een indicatie waren voor een maligniteit. Maar ik kan uiteraard fout zijn en daarom vraagi k het hier ook he ;) . Heeft de harheid van de knoop er ook niets mee te maken? En oh ja: bij de patient deed het geen pijn :P .

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Gezwollen lymfeknoop

Waarin stond dat 2 gezwollen lymfeknopen uit een verschillende regio (hier occipitaal en cervicaal) een indicatie waren voor een maligniteit.
Dat vind ik nogal een boude uitspraak, ten eerste omdat deze twee lymfeklieren zeer dicht bij elkaar gelegen zijn en net zo goed hetzelfde gebied zouden kunnen draineren. Ten tweede omdat je op verschillende plekken in het lichaam een ontsteking kunt hebben. Ten derde kan een lymfeknoop gezwollen zijn zonder dat er sprake is van een ontsteking of maligniteit, ofwel e causa ignota. Ten slotte is het verstandig om altijd van patient naar literatuur te redenen en niet andersom, maar dat is volkomen normaal tijdens je opleiding, ik doe dat ook nog steeds met bepaalde patienten. Als iemand helemaal geen andere klachten heeft op 2 onverdachte lymfomen na, is dat geen reden voor verwijzing. Klachten die nogal eens voorkomen bij lymfomen zijn: tumorkoorts (met name febris undulans), nachtzweten (ik heb altijd geleerd hier naar te vragen, maar hoe sensitief/specifiek het is?), algehele malaise, gewichtsverlies en klachten die gerelateerd zijn aan de lokale effecten van lymfomen; in de hersenen geeft dat uitvalsverschijnselen, karakterveranderingen, in de darmen geeft dat problemen met de ontlasting etc.
Heeft de hardheid van de knoop er ook niets mee te maken? En oh ja: bij de patient deed het geen pijn ;) .
Misschien was het niet eens een lymfoom, maar iets anders: een atheroomcyste of een kleine lipoom bijvoorbeeld.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 247

Re: Gezwollen lymfeknoop

Als ik het verhaal lees is de klacht er al wel 1.5 maand ofzo. De meeste acute infecties zijn dan toch reeds weggetrokken zou ik denken? Het nieuwe vriendinnetje dan denk ik spontaan aan mononucleosis, maar die lymfeknopen zitten eerder submanidbulair en dan zouden er nog andere klachten zijn ook. Een biopt kan met een fine needle aspiraat genomen worden, maar kan ook door volledige ressectie (chirurgie). Persoonlijk vind ik zulke dingen ook altijd lastig: 2 lymfeknopen die gezwollen zijn, maar geen klachten zoals keelpijn ofzo. Normaal moet je dan niet direct het slechtste denken, maar ik kan wel begrijpen dat de patient zich toch wat zorgen maakt (net als jij :P ). bovendien zijn de knopen eerder zacht en beweeglijk. Bij een maligniteit zou ik eerder gefixeerd verwachten.

Dat nachtzweten vind ik altijd maar een vage parameter, ik heb dat soms wel eens dat ik gewoon zweet snachts omdat ik te veel deken op me heb liggen ofzo. Maar dat wil niet zeggen dat ik daarom kanker heb he :P , als je er naar informeert bij een patient dan zal die al vlug ja antwoorden op de vraag of hij daar mss last van heeft, vaak uit twijfel,... Maar vaak word je daar als arts niet veel wijzer van denk ik.

Net als: hebt u mss gewicht verloren de laatste tijd? patient: ja mss een kilootje of 2,... Daar ben je in se niet veel mee he, het kan erop wijzen maar vaak is het niets ;) /

gr

steve

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Gezwollen lymfeknoop

De meeste acute infecties zijn dan toch reeds weggetrokken zou ik denken?
Gezwollen lymfeklieren kunnen nog wel een tijdje blijven. Dat het nu niet pijnlijk is bij palpatie pleit tegen

een kapsel dat op spanning staat, en dus een wat chronischer proces, wat kan passen bij een infectie in remissie.
Bij een maligniteit zou ik eerder gefixeerd verwachten.
Hoezo? Maligne lymfomen gaan uit van de klier, waarom zouden die opeens vastzitten aan het onderliggende weefsel?
Dat nachtzweten vind ik altijd maar een vage parameter, ik heb dat soms wel eens dat ik gewoon zweet snachts omdat ik te veel deken op me heb liggen ofzo. Maar dat wil niet zeggen dat ik daarom kanker heb he ;) , als je er naar informeert bij een patient dan zal die al vlug ja antwoorden op de vraag of hij daar mss last van heeft, vaak uit twijfel,... Maar vaak word je daar als arts niet veel wijzer van denk ik.
Daarom moet je nachtzweten ook goed uitvragen, dus ook uitleggen wat je er mee bedoelt. Je hebt gelijk dat patienten

-vooral in de zomer :P - snel ja zullen antwoorden. Vraag je echter of ze de pyjama, ondergoed, bedgoed na elke nacht moeten verschonen omdat ze zo veel zweten zullen veel met nee antwoorden. Desalniettemin blijft het de vraag hoe sensitief/specifiek het is voor maligne lymfomen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 247

Re: Gezwollen lymfeknoop

Welk specialisme doet dat soort van biopsies trouwens? Een fine needle aspiraat van een cervicale lymfeknoop? Doet de huisarts zoiets of is dat een specifieke internist?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Gezwollen lymfeknoop

Echogeleide punctie door een radioloog neem ik aan.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 2

Re: Gezwollen lymfeknoop

Echogeleide punctie door een radioloog neem ik aan.


De eerste gedachte is inderdaad dat het om reactieve lymfeklieren zou gaan, en een langzaam proces met een vergrote maar relatief zachte klier zou misschien zelfs ook nog een vervette klier kunnen zijn.

Bij twijfel is een cytologische punctie (FNA waarbij je het celmateriaal op een objectglas uitstrijkt) de meest logische optie. Het is weinig invasief (weinig belastend voor de patient) en je kan de uitslag erg snel hebben.

Bestaat er een redelijke verdenking op maligniteit en wil je specifiek testen op verschillende types lymfoom of een andere vorm van kanker, dan kan je het beste ook wat van het celmateriaal uitspuiten in transportmedium (histicon) of een biopt nemen, zodat er immunocytochemisch onderzoek op kan worden gedaan.

Bij een metastase met onbekende primaire tumor kan je met immunologisch onderzoek veel informatie krijgen over de oorsprong, en zelfs over de werkzaamheid van verschillende therapie-opties.

Reageer