Springen naar inhoud

Schilddak


 • Log in om te kunnen reageren

#1

stephanie86

  stephanie86


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 april 2009 - 14:53

Op school zitten we met een project waar we muren en vloeren moeten dimensioneren van een eenvoudige ééngezinswoning. Hiervoor hebben we de belasting nodig die op onze muren rusten van het dak. Zijn er richtwaarden voor de belasting van een dak. Of is het nodig om de hele opbouw van een dak te berekenen, vooraleer de belasting bekend is.
Het handelt hier om een schilddak.

Vriendlijke groeten.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhnbk

  jhnbk


 • >5k berichten
 • 6905 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 april 2009 - 15:14

Reken gewoon eens uit wat een m2 dak weegt (gemiddeld). Dan kom je al een heel eindje. Voor materialen zijn er in boeken soms wel richtwaarden te vinden maar je zoekt beter de exacte waarde op op de website van de producent.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

#3

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 28 mei 2009 - 23:40

Een beetje vertraagd,maar:

Een schilddak bij een eenv.huis is een dak met vier schilden,dat in Nederland meestal wordt opgebouwd uit een aantal draagspanten en hoekkeperspanten.

De verdere lasten verdeling is op gordingen met dakplaten of ouderwets met sporen op de gordingen of alleen een sporenkap.

Voordat je dus een belasting op de muren via muurplaten kunt berekenen,moet je vooraf dus een keus maken van je kapconstructie.

Bij een kap met spanten krijg je de meeste belasting als puntlasten op de muren en via de onderste gordingen een deel direct op de muurplaten als een stuk gelijkmatige belasting.

Vervolgens is de belasting van de schilden afh.van de dakbedekking met dakpannen,leien,koper-,zink-,bitumen- beplatingen en daarvan bestaan gegevens in de TGB 1990,varieert van 35 kg/m2 tot ca.80 kg/m2 (.35 - .80 kN/m2!).

Verder komt er een variabele belasting als wind en sneeuw of persoonsbelasting in aanmerking.

De schoolse vraagstelling is weer te simpel en geeft mij de indruk van een bijvak waaraan eens geroken -gesnuffeld-moet worden opdat je erover kunt meepraten.

Ik vraag me af als je met het bovenstaande een antwoord geeft,wat de reactie van de instructeur-docent-leraar of-prof is!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures