Springen naar inhoud

Bijsluiter - religiewetenschappen en theologie


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

druijf

  druijf


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 april 2009 - 19:06

Welkom op het forum Religiewetenschappen en Theologie!

- Bijsluiter door druijf en ypsilon -


In dit forumgedeelte kan gediscussieerd worden over alles wat te maken heeft met religieuze onderwerpen zoals bijvoorbeeld: God, religieuze stromingen, dogmatiek, religieuze bronnen, godsdienstsociologie, geloofspraktijk etc. In deze bijsluiter vind je:

 • Enkele richtlijnen voor posts in dit forum. Deze zijn een aanvulling op onze huisregels.
 • Een beknopte uitleg bij de vakgebieden
 • Wat we niet willen
;) Heb je verder nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met één van de moderators of plaats een bericht in het feedback-gedeelte.

:P Voor hulp bij de functionaliteiten van dit forum, berichtopmaak, enz. is er een uitgebreide reeks help-items beschikbaar.

We wensen jullie veel plezier toe bij het discussiëren!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 april 2009 - 13:01

Discussieer volgens de regels en houd rekening met elkaar

Geplaatste afbeelding
De regels van Wetenschapsforum kun je hier vinden.

In het verleden is meermaals gebleken dat discussies over levensbeschouwelijke onderwerpen snel verhit kunnen raken. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat mensen er sterke gevoelens bij kunnen hebben. Een bepaalde levensbeschouwing kan voor de een het belangrijkste houvast in het leven zijn, en voor de ander een nietszeggende illusie. Natuurlijk hebben we niet allemaal dezelfde mening, maar het mag niet uit de hand lopen. Levensbeschouwingen mogen ter discussie gesteld/bekritiseerd worden, persoonlijke beledigingen zijn uiteraard uit den boze.
Wanneer je van mening bent dat een post van iemand anders in strijd is met de regels, gebruik dan de Geplaatste afbeelding-knop, die je linksonder elk bericht terugvindt.

#3

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 april 2009 - 13:08

Geplaatste afbeelding
Vakbeschrijving: Religiewetenschappen

Religiewetenschappen is het academische veld dat gericht is op bestudering van religieus geloof, religieus gedrag en religieuze instituties vanuit een seculier perspectief. Dat houdt in dat de religiewetenschapper zijn eigen geloofsovertuiging zoveel mogelijk buiten beschouwing laat bij het beoefenen van zijn vak.

Vakbeschrijving: Theologie

Theologie is de discipline die zich bezighoudt met religieus geloof, religieus gedrag en religieuze instituties vanuit een zogeheten participerend perspectief. Dat houdt in dat de theoloog zelf werkt met normatieve kaders die bepaald zijn door het eigen geloof.

#4

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 april 2009 - 13:14

Wat we niet willen:

Evangelisatie

Natuurlijk ben je overtuigd van je levensbeschouwelijke visie. Dat hoef je ook helemaal niet weg te stoppen. Het is echter niet de bedoeling dat je dit forum gebruikt om nieuwe zieltjes te winnen. Tracht ons te overtuigen van je argumenten waar dat relevant is. Probeer niet gewoon iedereen te bekeren. Spam wordt niet getollereerd op WSF!

Ongenoegen over een bepaalde godsdienst ventileren

Ook hier geldt dat je je ongenoegen gerust aan bod mag laten komen. Als dat je enige doel is, echter, is dit forum niet de juiste plaats daarvoor. "Discussie volgens argumentatie" is hier het credo. Voor "rants" zijn er blogs.

Generalisaties

Generalisaties kunnen verschillende vormen aannemen. Wij zullen elk van die vormen van het forum trachten te weren. Bovendien zul je hierop geattendeerd worden als dat nodig blijkt. Vraag je bij het posten ten eerste even af: "Als ik iets dergelijks zou schrijven over - pakweg - Algerijnen of Duitsers, zou het dan racistisch of stigmatiserend klinken?" Indien het antwoord ja is, moet je zeer waarschijnlijk op zoek naar een andere formulering.

Ten tweede zijn daar het Vliegende Spaghettimonster, de Onzichtbare Roze Eenhoorn en andere Theepotten van Russell. Deze argumenten zijn bedacht om komaf te maken met de onlogische en onmogelijke eis dat men het niet-bestaan van iets zou bewijzen. Elke vergelijking tussen deze bedenksels (of nog: Sinterklaas, sprookjes) en God of geloof moet minstens gepaard gaan met extensieve argumentatie. Indien niet zullen dergelijke posts onherroepelijk verdwijnen.

Religie is méér dan inquisitie, brandstapels en kruistochten. Maak je een dergelijke reductie toch, dan loopt je post grote kans verwijderd te worden. Op diezelfde wijze zijn Stalin en Mao slechte voorbeelden van atheïsten.

#5

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 27 juli 2009 - 02:51

Dit forum is thans gesloten voor nieuwe onderwerpen en berichten. Klik hier voor de aankondiging met uitleg over het waarom van deze beslissing. Voel je vrij om het forum te doorlezen, mogelijk vind je de nodige food for thought. Het team is in overleg over mogelijke alternatieven om filosofie, religiewetenschappen en theologie toch nog een plaats te geven of anderzijds te ondersteunen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures