Springen naar inhoud

Bloeddrukmeter


 • Log in om te kunnen reageren

#1

bibi

  bibi


 • >25 berichten
 • 81 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 januari 2004 - 10:26

Kan iemand mij de precieze werking van een bloeddrukmeter uitleggen?

Men doen zo'n band rond je arm, zorgt dat het goed spant, en leest dan op zo'n metertje af wat je boven- en onderdruk is.
Heeft dit iets te maken met impult, en dan archimedeskrachten om die meter te laten werken??

'k Zou er totaal geen idee van hebben...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Syd

  Syd


 • >1k berichten
 • 1107 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 januari 2004 - 10:32

Ik weet het niet zeker hoor, maar volgens mij binden ze je arm af met een band. Dan laten ze de band los en kijken ze hoelang het duurt voordat alles weer in oude staat is.

#3

bibi

  bibi


 • >25 berichten
 • 81 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 januari 2004 - 10:37

Ja, maar welke krachten werken daar dan op in?

Hoe kom je dan precies aan die getallen?

'k Weet dat de druk in een bloedvat in vivo zo'n 100 mmHg is, en je kunt een grafiekje uittekenen waarbij je de druk kan laten veranderen van 0 tot 100 mmHg... Daarbij kan je dan zien hoe ver de omtrek van dat bloedvat verandert.

Maar dan nog kan ik niet echt vatten wat er precies gebeurt...
Is er een soort verplaatsing van lucht in die band door de druk die je bloedvaten uitoefenen...?

#4

Grazy McCool

  Grazy McCool


 • 0 - 25 berichten
 • 23 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 januari 2004 - 10:38

Er zit ook altijd zo'n stetoscoop (geen idee hoe je dat opschrijft) op een bloeddrukmeter. Athans zo'n oude dan. Ze pompen die band op, en knellen inderdaad je arm af. Dan laten ze langzaam de lucht er weer uit ontsnappen. Zodra ze de slagader in je arm weer horen (je hoort zoiets als 'psst psst psst', ruis) kijken ze wat de bovendruk is. Dan laten ze hem nog verder leeglopen en zodra ze een continu geruis horen (je slagader dus) kijken ze weer wat de druk is. Dat heet dan de onderdruk.

Hopelijk heb ik het goed, mn ma heeft het me een keer uitgelegd. Hoe het ding verder werkt (of de nieuwe bloeddrukmeters) weet ik niet.

#5

Dino

  Dino


 • >250 berichten
 • 740 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 januari 2004 - 10:42

nee eigenlijk niet.
Die band verhoogd de druk op je arm en blijft dit doet totdat hij(als electronisch of dokter bij manueel) die ader niet meer voelt kloppen. Ze verlagen de druk dan totdat die ader weer normaal klopt. Dit zijn de 2 drukken die je krijgt.

xd
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

#6


 • Gast

Geplaatst op 06 februari 2004 - 15:56

idd zo simpel is het,

wat er precies gemeten wordt is het moment dat de hartkamer samentrekt, oftewel de systolische druk / onderdruk, en het moment dat de hartkamer zich ontspant, de diastolische druk/onderdruk.

Door tegendruk te geven aan de arterie (om preciezer te zijn de arteria branchialis, maar dat wordt te ingewikkeld ;) ) kunnen we deze druk meten via een bloeddrukmeter.
Op de handmatige manier wordt er gemeten mbv een stethoscoop. Op het moment dat de band (manchet) goed opgepompt is, wordt de pols gevoeld, deze is als het goed is op dit moment niet te vinden.
Hierna wordt langzaam de druk van de arm afgehaald en op het moment dat je in je stethoscoop wat hoort ruisen/kloppen hoe je het ook wil noemen, heb je de bovendruk!

Op het moment dat het weer stil wordt, het kloppen dus weer stopt is de onderdruk bereikt...

:shock:

#7

saskia

  saskia


 • >25 berichten
 • 64 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 december 2004 - 20:34

Grootste deel klopt van je uitleg Desi

De bloeddruk bestaat uit twee waarden
de bovendruk of systolische druk die de hoogste druk in de vaten symboliseert. Deze druk is de druk die ontstaat door het samentrekken van het hart. Het bloed wordt de slagaders in gestuwd en geeft een druk.
De ideale bovendruk is een druk van ronde de 120 mmHg.

De onderdruk of diastolische druk is de laagste druk die heerst in de vaten. De druk ontstaat wanneer het hart zich ontspant en terug vult met bloed.
Een ideale onderdruk ligt rond 80 mmHg.

De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter (een manchette van rubber met een buisje aan en een pompje met ventiel) en een stethoscoop.

De manchette wordt opgepompt tot ongeveer 220 mmHg (idd zo hoog want uiteraard bestaan er ook mensen met een hoge bloeddruk).
De stethoscoop wordt in de plooi van de arm geplaatst (idd ter hoogte van de arteria brachialis).
Vervolgens wordt het ventiel van de bloeddrukmeter opengedraaid en de lucht langzaam uit de manchette gelaten.
Op het moment dat de druk in de manchette gelijk is aan de hoogste druk in de bloedvaten hoor je het kloppen van het hart door de stethoscoop. Op het moment van de eerste slag heb je de bovendruk.
Het bloed begint immers terug te stromen door de vaten maar doordat het bloed wat moeite moet doen thv die manchette wordt door de stethoscoop het geluid van de slagader opgevangen.
Je blijft het kloppen van het hart horen tot de druk in de manchette lager is dan de laagste druk in het bloedvat. Dan heb je de onderdruk.
Het geluid valt nu weg omdat het bloedvat geen weerstand meer ondervindt van de manchette.

Je kan ook zonder stethoscoop de bloeddruk meten maar dan krijg je enkel de bovendruk uiteraard. Je neemt de pols (ALTIJD met de vingers, niet met de duim, als je een pols neemt met de duim dan voel je je eigen hartslag) ... anyway, je neemt de pols en pompt de manchette op. vervolgens laat je ze leeglopen. Op het moment dat je de pols terug voelt kloppen heb je de systolische druk. Uiteraard zal de pols niet wegvallen en zal je dus geen onderdruk kunnen bepalen hé.

Hoop dat de uitleg duidelijk genoeg is.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures