Springen naar inhoud

Gevolgen van nullast en inschakelverschijnselen bij transfo's


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ingis

  ingis


 • >25 berichten
 • 40 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 mei 2009 - 16:23

Hallo,

Ik heb nu de theorie van nullast en inschakelverschijnselen bij eenfasige transfo's door genomen. Nu staat er dat er vooral pracktische gevolgen zijn voor bedrijven.

Ik zie niet goed in wat deze allemaal kunnen zijn? Nullastverschijnsel is constant aanwezig ? En zal voor verliezen zorgen ? Inschakelstroom zal moeten kunnen wordne opgevangen door beveiligingen ?

iemand die wat meer uitleg kan geven ?

mvg
Wesley

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6868 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 03 mei 2009 - 18:32

Het nullastverlies is inderdaad constant aanwezig. Het wordt ook wel ijzerverlies genoemd, omdat het ontstaat doordat de magnetisering van het ijzer steeds weer omgekeerd moet worden.

De inschakelstroompiek kan op verschillende manieren gereduceerd worden. De mooiste manier, maar ook het lastigst te realiseren, is het inschakelen op het moment dat de spanning op zijn top is.
Een andere manier is inschakelen in stappen. Dus eerst via een weerstand, en vervolgens de weerstand overbruggen.

Omdat die manieren bij hele grote distributietransformatoren praktisch niet te verwezenlijken zijn wordt daar een andere 'truc' toegepast: de trafo wordt ingeschakeld met een belasting aan de secundaire kant. Vaak is daarvoor een paar kilometer kabel al voldoende.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures