Springen naar inhoud

Neurologie casus


 • Log in om te kunnen reageren

#1

SFW

  SFW


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 mei 2009 - 21:15

een casus:

Een 60-jarige vrouw wordt naar de Eerste Hulp gebracht in verband met een plotseling ontstane zwakte van haar rechterarm en haar rechterbeen. Haar VG vermeldt hypertensie. Bij het onderzoek is de pte alert en goed georiŽnteerd. Haar articulatie is wat onduidelijk. De rechter mondhoek beweegt niet goed mee. Pte kan haar re arm en been minder goed optillen dan li. De knijpkracht van de hand en de kracht van de voetheffres is re MRC 4. De spierrekkingsreflexen zijn sym. opwekbaar, maar de re voetzoolreflex is pathologisch.

Waar moet de oorzaal van deze verschijnselen gelokaliseerd worden?

In de li hemisfeer, dat is duidelijk. Alleen hoe weet je dat het in de capsula interna is en niet in de cortex of ergens anders? Ik kan nergens duidelijke omschrijving in het boek vinden. Kan iemand het missch uitleggen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 mei 2009 - 06:40

Bij een infarct van de arteria cerebri media is met name de arm aangedaan, en in veel mindere mate het been. Dit komt doordat de arteria cerebri anterior het hersengebied voorziet van de benen (volgens het boekje hoor, in de praktijk is dit nooit zo duidelijk). Is de arm even aangedaan als het been dan is een infarct in de capsula interna waarschijnlijker omdat hier zowel de afdalende vezels lopen van de arm en het been. Het volgende plaatje illustreert dat mooi:

Geplaatste afbeelding

Je kunt hier ook zien dat een heel klein infarct in de capsula interna net zo veel of zelfs meer uitval kan geven dan een groot infarct subcorticaal of corticaal. Bij de patiente uit de casus is er waarschijnlijk sprake van een lacunair infarct van de kleine bloedvaten als gevolg van lipohyalinose, iets wat je regelmatig ziet bij langdurig verhoogde bloeddruk.

(even reclame maken: misschien kun je als je zin hebt en de tijd casus 5 oplossen? =D> )
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

Jona444

  Jona444


 • >1k berichten
 • 1409 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 mei 2009 - 09:01

De rechter mondhoek beweegt niet goed mee.


Haar articulatie is wat onduidelijk


Anusthesist, bedoel je dan een TIA?

Veranderd door Jona444, 04 mei 2009 - 09:05

Its supercalifragilisticexpialidocious!

#4

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 mei 2009 - 10:16

Is uit de casus niet op te maken of het een CVA of een TIA betreft; in mijn antwoord ben ik gewoon van een CVA uitgegaan, temeer omdat het waarschijnlijk om een laesie gaat in de capsula interna en dus een lacunair infarct. TIA's zijn in de regel het gevolg van trombo-embolieen, vanuit de aa. carotides of hart die naar de grote hersenarterieen emboliseren, die vanzelf oplossen. Lacunaire infarcten zijn in de regel het gevolg van lipohyalinose dan wel arteriosclerose. Ik kan niet goed verklaren hoe deze een tijdelijk beeld van ischemie kunnen geven. Zoals ik al zei is de kliniek nooit zo mooi als het boek, dus het kan heel goed dat de patiente een infarct heeft in het gebied van de arteria cerebri media op basis van een geschoten embolie. Als de klachten dan binnen 24 uur wegtrekken zonder restverschijnselen spreek je van een TIA i.p.v. CVA.

Een afhangende mondhoek differentieert niet tussen CVA of TIA, alleen het beloop. Het zegt alleen maar dat er een laesie is in het gebied van de hersenen waar de contralaterale kern van de n. facialis wordt aangestuurd. Dit kan een gevolg zijn van een TIA of CVA.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures