Springen naar inhoud

- - - - -

Gouden trechter perst lichtbundel op nanodraadje


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 mei 2009 - 19:32

Onderzoekers hebben lichtgolven laten lopen over uiterst kleine draadjes. Hun experimenten laten zien hoe een 'trechter' van goud helpt bij het samenpersen van een bundel licht, zodat de lichtbundel op een gouden nanodraadje met een diameter van 60 nanometer (0,00006 mm) past.

Lees meer ... FOM
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 mei 2009 - 09:20

Het Fom heeft aangetoond dat met een klein gouden kegeltje licht kan worden samengeperst zodat het gaat lopen over zeer dunne draadjes. Het Fom denkt aan toepassingen ultrakleine lichtcircuits en efficiŽnte zonnecellen.

Het eerste waar ik aan dacht is dat het onderzoek van het Fom toepassing kan vinden in de ontwikkeling van twee nieuwe typen fusie centrales Hiper en Gekko XII. In die fusiecentrales worden twee lasers gebruikt om fusie te bereiken. Eťn laser om een bolletje met daarin deuterium en tritium te comprimeren, en een andere laser om het te verhitten. Dat verhitten wil men doen door laserlicht via een gouden kegeltje te concentreren in het bolletje met de fusiebrandstof.

Geplaatste afbeeldingWellicht dat het onderzoek van het Fom ook toepassing kan vinden in hoe energie via een gouden kegeltje te concentreren in zo'n bolletje fusiebrandstof?

Veranderd door confusie, 20 mei 2009 - 10:14

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures