[biologie] reukepitheel

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 41

[biologie] reukepitheel

Voor het vak Bio moet ik een presentatie houden over de neus van een hond.

Kan iemand mij simpel uitleggen, wat reukepithelen zijn? Een hond heeft er namelijk 100, een mens maar tien.

Weet iemand verder nog iets over de neus van een hond?

En heeft er iemand een animatie, over de werking van een hondenneus?

Alvast bedankt ;)

Berichten: 8.614

Re: [biologie] reukepitheel

Het reukepitheel is het epitheelweefsel dat de reukzenuwen bevat en rechtstreeks verantwoordelijk is voor het registreren van geuren. Het spreekt vanzelf dat een hond, die een veel verfijndere reukzin heeft dan een mens, ook meer van dit epitheelweefsel bevat.

Zie ook hier.
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Berichten: 41

Re: [biologie] reukepitheel

Klintersaas schreef:Het reukepitheel is het epitheelweefsel dat de reukzenuwen bevat en rechtstreeks verantwoordelijk is voor het registreren van geuren. Het spreekt vanzelf dat een hond, die een veel verfijndere reukzin heeft dan een mens, ook meer van dit epitheelweefsel bevat.

Zie ook hier.
Ikkkeuh, snap er niet echt veel van ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 1.409

Re: [biologie] reukepitheel

Epitheelweefsel is weefsel dat zich aan de oppervlakte bevindt. Het reukepitheel bevindt zich bovenaan in de neusholte. Vandaar dat mensen (en ook honden) diep insnuiven als ze iets willen reuken. Dan raakt de lucht (en ook de daarin verwerkte geur) beter aan de bovenkant van de neus (waarin zich dus het reukepitheel bevindt).

In dat reukepitheel bevinden zich de reukzenuwen. Deze reukzenuwen komen dan in de hersenen terecht (via het zeefbeen, een benige plaat met openingen waar de zenuwen door gaan). Op die manier wordt geur geregistreerd en herkent.

Zoals Klintersaas zei, hebben honder meer reukepitheel. Vandaar dat honden beter kunnen reuken.

Dit is een zeer simplistische uitleg, eenvoudiger valt het niet uit te leggen. Tussenstappen over zenuwverbindingen heb ik weggelaten. Weet dus dat mijn uitleg enigszinds onvolledig is.
Its supercalifragilisticexpialidocious!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: [biologie] reukepitheel

Zoals de mensen voor mij ook al zeggen: reukepitheel is een moeilijk woord voor cellen die gespecialiseerd zijn in het herkennen van geuren. Deze cellen bevinden zich boven in de neusholte (zie plaatje nummer 11). Een stofje bindt aan een receptor op die cellen (een receptor is een speciaal eiwit dat moleculen of atomen kan binden) waarop die cellen reageren met een elektrisch signaal, de zogenaamde actiepotentiaal. Dit signaal wordt via de reukzenuw (n. olfactorius) dan doorgegeven aan het gebied in de hersenen dat op zijn beurt weer gespecialiseerd is in het herkennen van geuren (de bulbus olfactorius). De bulbus olfactorius heeft weer sterkte connecties met het limbische systeem, een gebied waar met name emoties en het geheugen worden geregeld. Dit is één van de redenen waarom bepaalde geuren bij mensen (maar ook dieren) emoties en herinneringen kunnen oproepen.

Afbeelding
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer