Springen naar inhoud

- - - - -

Hoe het downsyndroom beschermt tegen kanker


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 mei 2009 - 08:30

De extra kopie van chromosoom 21 die mensen met het Downsyndroom hebben, veroorzaakt een boel ellende, maar beschermt ze ook tegen kanker. Eindelijk is nu duidelijk hoe dat komt.

Lees meer ... Noorderlicht
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8405 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 mei 2009 - 14:46

Het hele principe van angiogenese remmers is best aardig. Het probleem echter is dat een misregulatie van angiogenese zorgt voor een locale daling van [O2]. De hierdoor veroorzaakte hypoxia kan er juist voor zorgen dat (hoewel de tumor kleiner word) de overgebleven cellen juist kwaadaardiger worden.

Een ander nadeel van angiogenese remmers is dat deze zorgen voor een verminderde aflever cappaciteit bij de tumor. Hierdoor zullen chemotherapeutica minder goed op juiste plek komen. Er zijn dan ook onderzoeken bezig naar het juist correct laten verlopen van angiogenese. Bij de angiogenese die optreed in tumoren is de epitheel laag die de bloedvaten bekleed vaak een beetje lek, hierdoor kunnen tumor cellen makkelijker metestaseren. Door de angiogenese juist beter te laten lopen voorkom je (tot op zekere hoogte) metastase en zullen chemotherapeutica beter aankomen.
"Meep meep meep." Beaker

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures