Springen naar inhoud

[microbiologie] berekenen/bepalen ec50


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Milena

  Milena


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2009 - 18:31

Hoi,

Ik heb deze vraag ook al op een chemieforum gezet, maar daarna vond ik dit forum en deze leek me beter toegespitst op mijn vraag.

Ik heb een practicum gedaan met actief slib en ethanol, waarbij het de bedoeling is om te berekenen/bepalen bij welke concentratie ethanol, de BOD van de micro-organismen in het slib tot 50% gereduceerd wordt.

Door een fout tijdens mijn proef ben ik genoodzaakt met gegevens van een ander te werken en daardoor weet ik niet of er tijdens de uitvoering van die proef ook fouten zijn gemaakt, maar ik weet dat de BOD bij 15% ethanol ongeveer 0 zou moeten zijn.

Nu is mijn probleem dat de grafiek die ik uit de aangeleverde gegevens heb verkregen niet op 0 eindigt bij 15% ethanol, maar op iets meer dan 6 mg/l/min O2, dus het is niet zo simpel als max+min/2 berekenen en daarna aflezen uit de grafiek.

Weet iemand misschien een formule oid waarmee ik de EC50 kan berekenen ook al weet ik niet bij welke concentratie ethanol de BOD op 0 komt?

Bvd, Milena.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46350 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 mei 2009 - 22:18

Ik ken deze materie niet tot het naadje, maar ik meen dat BOD staat voor de grootheid Biological Oxygen Demand, ofwel de hoeveelheid zuurstof die nodig is om de microbiologisch afbreekbare organische stof in een bepaalde hoeveelheid slib geheel in CO2 om te zetten met behulp van micro-organismen. De eenheid van BOD moet dan zoiets zijn als mol O2/kg slib of kg O2/kg slib of iets dergelijks.

In die interpretatie (die foutief kan zijn) kan ik je vraag in het geheel niet plaatsen. Ethanol heeft zélf een BOD namelijk, en micro-organismen hebben dat niet. Kun je dat even uitleggen? Want mijn indruk is dat de vraag geheel verkeerd is gesteld.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures