Triac

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.072

Triac

Wat doet een triac en waar wordt hij voor gebruikt?

Re: Triac

Om met een elektronische sturing wisselspanningen te schakelen, worden meestal relais gebruikt omwille van eenvoud. Wanneer dit veelvuldig of te snel gebeurt, zal de levensduur van de contacten aanzienlijk gaan verkorten. De relais vervangen door een triac biedt hier een uitstekende oplossing.

http://www.americanmicrosemi.com/tutorials/triac.htm

Oh dit vond ik ook nog:

Over dioden gesproken, er zijn dioden die ook een doorslag kunnen doorstaan, maar dan open blijven staan. Zolang er stroom vloeit, blijft de kraan open. Stopt de stroom, om welke reden dan ook, dan sluit de kraan. Er moet dan weer een open puls komen om de kraan weer open te zetten. Zo?n schakel element heet een thyristor Dat is een ?transistor? die zich niet als regelaar laat gebruiken, maar uitsluitend als schakelaar.

Gebruik je hem in gelijkstroom cirquits, dan gaat hij open, om vervolgens nooit meer te sluiten.

Twee van die thyristoren antiparrallel geschakeld, wordt een triac genoemd.

In wisselspanningen is de triac een zeer gewild schakelelement. Bij elke wisseling wordt twee maal de stoom van richting gewisselt, dus is er heel even geen stroom. Zoals gezegd, een schakelaar dissipeert geen vermogen als hij geheel open of geheel gesloten is. Welnu, de triac kent geen andere standen. Vrijwel elke kamerdimmer is voorzien van een triac.

Dan is er nog een diac, da?s een triac zonder gate. Die slaat bij een vaste waarde door.

De diac wordt gebruikt als tijdsbepalend element, samen met een weerstand (de regelknop) en een condensator. (RC-tijd) Na verloop van tijd is de 30V bereikt en de diac slaat door. Daarmee wordt de triac ontstoken, en de lamp gaat aan. Tot de spanning weer door -0- gaat.

Reageer