Springen naar inhoud

Spinningparticles elektronenmodel (foutje?)


 • Log in om te kunnen reageren

#1

joris20

  joris20


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 juni 2009 - 20:32

Ik heb een interessante kijk gevonden over de structuur van het elektron (bekijk de filmpjes van 1 tot 13):
http://www.youtube.c...pinningParticle

maar als je filmpje 12 bekijkt:
http://www.youtube.c...0...&feature=iv

dan zie ik er een foutje in: men zegt dat het "CC" (center of charge) niet zo snel kan gaan als het elektron beweegt, omdat het anders sneller dan licht zou gaan.

in mijn ogen geld dat alleen wanneer het CC zich "boven" (zie filmpje) het "CM" (center of mass) bevindt omdat het dan met de richting van de CM meebeweegt, maar aan de onderkant is het toch net omgekeerd? (maar nu bedenk ik net: als je dan de totale tijd optelt kom je nog altijd een langere tijd uit. Analoog met het probleem: je rijdt 20km aan 10kmph en dan 20km aan 5kmph wat is de gemiddelde snelheid. de gemiddelde snelheid zal dan lager dan 7.5 zijn :P )

Kan iemand me bevestigen/corrigeren? ;)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

eendavid

  eendavid


 • >1k berichten
 • 3751 berichten
 • VIP

Geplaatst op 05 juni 2009 - 18:21

De voorstelling die ze in dit filmpje maken is een beetje verwarrend, omdat het niet per se zo is dat het elektron aan de lichtsnelheid beweegt, noch boven noch onder. In feite is het zelfs niet correct om te zeggen dat tijd trager gaat voor het elektron. Wat correct is, is te zeggen dat ten opzichte van een waarnemer waarin het elektron beweegt, er meer tijd nodig is om een toertje te maken. Het is allemaal vrij spectaculair: de cirkel zal zelfs geen cirkel blijven, het elektron zal voor deze waarnemer op een ellips bewegen. Wat je reeds suggereert is ook correct: in dit stelsel zal het langer duren om de halve cirkel boven rond te maken dan de halve cirkel onder (conceptueel is dat een vrij eenvoudige oefening, de echte berekening is al wat leuker).

Indien je volledig wil begrijpen waarom dat allemaal zo is, kan je misschien de minicursus speciale relativiteit doornemen?

#3

joris20

  joris20


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 10:39

ok bedankt ;)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures