Springen naar inhoud

dalton terror


 • Log in om te kunnen reageren

#1

bennieuwhier

  bennieuwhier


 • >25 berichten
 • 54 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 juni 2005 - 21:01

hey maar wacht eens
als je kijkt naar de dalton terror in walibi, als die valt zie je de benen van de mensen naar omhoog gaan, en je voelt je ook tegen het harnas gedrukt worden
hoe verklaar je dit?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

bennieuwhier

  bennieuwhier


 • >25 berichten
 • 54 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 juni 2005 - 21:02

ps dit moet eigenlijk onder het onderwerp "zwaartekracht"
een mistake

#3

Antoon

  Antoon


 • >1k berichten
 • 1750 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 juni 2005 - 21:27

ja en dat hoort bij klasieke natuurkunde.
maar goed.
volgens mij zijn het 1 ding:
1:Het is geen vrijeval(een val zonder weerstand)

#4

StrangeQuark

  StrangeQuark


 • >1k berichten
 • 4160 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 juni 2005 - 00:00

Los van dat het geen vrije val is, maar waarschijnlijk een versnelde val, kan het ook zo zijn dat mensen van nature als ze naar beneden gaan hun benen omhoog doen. In een achtbaan doen de meeste mensen ook om een een of andere reden hun armen omhoog.

Feit blijft dat je in vrije val even snel gaat als de lift. Je zal NIET tegen het plafond aankomen. Het is nodig om dat te realiseren voor algemene relativiteit, het wordt bewezen in vliegtuigen die naar beneden storten om 0 g te simuleren voor NASA, ik weet niet hoeveel meer bewijs je wilt hebben. Ik zou zeggen probeer het uit, als het niet zo ontzettend dodelijk zou zijn.

(Ik nam aan dat dit bedoeld was als antwoord op de lift vraag, waarom je tegen het plafond aan zou komen?)
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

#5

wim600008149

  wim600008149


 • >250 berichten
 • 575 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2005 - 17:00

Beste,

Ik heb de Dalton Terror in Walibi ook in actie gezien en de valversnelling gaat inderdaad vrij snel. Volgens Newton heeft elk lichaam de neiging om in de positie te blijven waarin het verkeert. Daarom is er energie nodig om een hangend voorwerp te doen vallen (de aarde moet er aan "trekken") en is er energie nodig om een bewegend voorwerp tot stilstand te brengen.

Stel je voor, je zit in één van de stoeltjes van de Dalton Terror zonder vastgemaakt te zijn met de veiligheidsbeugels. De stoeltjes vallen naar beneden, maar jij zit er dan niet meer in. Uiteindelijk val je wel mee, en met veel geluk kom je misschien terug op je stoeltje terecht, maar vergelijk het met een lift die in één keer heel snel naar beneden gaat. Daar voel je je ook lichter worden. In een lift die heel snel naar boven gaat heb je het gevoel dat je tegen de vloer gedrukt wordt.

Dit is hetzelfde met de Dalton Terror. Op het moment van de val voel je wel degelijk je schouders drukken tegen de veiligheidsbeugels (het zijn in feite de beugels die tegen je schouders duwen en zo je hele lichaam mee naar de begande grond drukken). Maar je onderbenen zitten niet verankerd. Die gaan tijdens de val dus automatisch naar omhoog, omdat ze, samen met je hele lichaam uiteraard, de neiging hebben om in de rustpositie te blijven waarin ze zich bevonden net voor de val.

Wanneer de Dalton Terror afremt zal je opmerken dat alle benen terug naar beneden floepen en je zal tevens voelen dat je in je stoel gedrukt wordt. Je lichaam heeft op dat moment immers "zin" om in de bewegingssituatie te blijven waarin het zich bevond.

Omwille van deze wet van Newton zijn ondermeer autogordels noodzakelijk. Een auto die plots stopt omdat hij een botsing maakt slingert anders zijn passagiers door de voorruit. Hun lichamen hebben immers de neiging om in de bewegende situatie te blijven.

Groetjes, Wim

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures