Springen naar inhoud

Verschillende kleuren bladgroen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Gesp

  Gesp


 • >250 berichten
 • 339 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2009 - 20:16

Als in het voorjaar de blaadjes aan de bomen komen, zie je allerlei kleuren groen. Nu het voorjaar een tijdje op gang is, lijken alle (veel) bomen weer op elkaar. Hoe komt dat?
Er zijn verschillende kleuren chlorofyl. Op zich zou het niet raar zijn als elke boom en plant een andere verhouding had, en dus een andere kleur.

Ik heb een aantal verklaringen bedacht:
a- Misschien is het gezichtsbedrog. We hebben tenslotte de hele winter nauwelijks groen gezien, dus als er weer blaadjes zijn valt het extra op.
b- Misschien raken de bladeren verweerd en vervuild, door stof bijvoorbeeld.
c- Misschien is de uiteindelijke kleur groen, de kleur die het licht het meest efficient gebruikt. De bomen en planten gaan die kleur groen aanmaken die het aanwezige licht het meest efficient in energie omzet; vergelijkbaar met convergente evolutie?

Verklaring a en b lijken me niet waarschijnlijk. Zou verklaring c dan juist zijn? Maar waar zit dat "meest efficient" dan in? En verandert die kleur groen, als we het spectrum verschuiven, bijvoorbeeld door kunstlicht te gebruiken? (In het donker verdwijnt al het groen, maar dat zegt m.i. weinig).

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jaap1234

  jaap1234


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 juni 2009 - 00:20

denk dat je het eerder moet zoeken in de concentratie aan chlorofyl in de bladeren. Minder chlorofyl heeft als gevolg dat het minder groen is. Er hoeft namelijk niet in een blad meteen de maximale hoeveelheid chlorofyl aangemaakt te zijn als het blad er in het voorjaar komt.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures