Springen naar inhoud

Wat is er waar van archetypes?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Troetel

  Troetel


 • >25 berichten
 • 80 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2009 - 06:49

Hallo,

Ik vraag mij af hoe mensen in zijn algemeenheid denken over onderstaande beschrijving van archetypes?

Carl Gustav Jung heeft het archetype gebruikt als onderdeel van zijn analytische psychologie. In dit psychologisch kader zijn archetypen oerbeelden. Het zijn voorbewuste, universele ideeŽnpatronen. Zij komen niet alleen in mythen en andere universele verhalen zoals sprookjes tot uitdrukking, maar ook in dromen.

Archetypen worden los van de menselijk wil geactiveerd, vaak als compensatie van een te eenzijdige psychische activiteit. Het is echter niet het beeld of de uitdrukking zelf die het archetype uitmaakt: het is een geheel van psychische energie, een soort knooppunt in de psyche, dat verbonden is met het collectief onbewuste, waardoor een concrete invulling vanuit het onbewuste Łberhaupt mogelijk wordt.

Het onbewuste is dus geen blanco blad bij de geboorte. Net zoals het lichaam bij de geboorte ťťnzelfde basisvorm vertoont, is ook de psyche op een bepaalde wijze gestructureerd. De gemeenschappelijke structuren van het collectieve onbewuste, de archetypen of oerbeelden, zijn als het ware ingegroefd in de psyche door de gelijkaardige ervaringen van alle mensen van alle tijden. Zoals de instincten de dieren aanzetten tot een gelijkaardig automatisch gedrag, zo worden mensen door de zogenaamde archetypen gedreven tot een automatisch gedachten- en gevoelspatroon. Zo zijn er o.a.Ďde Vaderí, Ďde Moederí, Ďhet Kind', oerbeelden die men meedraagt omdat mensen van alle tijden te maken gehad hebben met concrete vaders, moeders en kinderen. In intensiteit van ervaring overstijgt het archetype echter de reŽle vader en moeder. Archetypen zijn als het ware lege matrijzen die pas vlees en bloed worden als ze opgeroepen worden en vervolgens buiten ons geprojecteerd. Zo kunnen bepaalde mensen, plaatsen, situaties, geuren net dat iets hebben dat het archetype wakker maakt.

http://nl.wikipedia....anse_archetypenDus nogmaals hoe zien jullie de archetypes?

wees gegroet,

Veranderd door ypsilon, 09 juni 2009 - 12:20
Vermeld je bron, als je iets van een andere site post!

Geloof Niets en zet bij Alles een vraagteken.

Ik hoef jou niet te overtuigen, Ik ben overtuigd.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 juni 2009 - 13:12

Over de Jungeaanse archetypen kunnen we om te beginnen zeggen dat ze zo breed omschreven zijn dat iedereen er wel wat uit kan halen middels enige interpretatie. Dat levert wetenschappelijk al geen goede punten op. Hoewel er een aantal tests ontwikkeld zijn o.b.v. Jungs psychoanalyse, staan die wetenschappelijk stevig ter discussie (en dat is ongetwijfeld nog eufemistisch uitgedrukt).

Wat Jung archetypen noemt, kunnen we vandaag misschien beter omschrijven als "rollen" (bijvoorbeeld voor de Vader, de Moeder, het Kind). Sociale rollen bepalen inderdaad onbewust veel gedrag, en zijn gebonden aan sociale conventies. De basis van Jungs archetypen heeft ook verscheidene ruwe equivalenten in de moderne psychologie: de Anima en Animus kunnen we terugvinden in theorievorming rond wat "mannelijk", "vrouwelijk" en "hermafrodiet". Ook hier is de nodige controverse te vinden, gezien het hier opnieuw meer gaat over sociale labels dan intrinsiek mannelijke en vrouwelijke (of gemixte) kenmerken. Het Zelf en de Persona kunnen gezien worden als onze kijk op onszelf, en onze zelfpresentatie naar de buitenwereld, respectievelijk.

Het grootste probleem van Jungs archetypen is het feit dat zij niet bekomen zijn door wat vandaag als gedegen onderzoek wordt gezien. Als je mensen beoordeelt volgens deze archetypen, loop je de kans hun gedrag te beoordelen naar deze archetypen, en niet als uniek persoon. Gezien de wetenschappelijk wankele basis is ook dat een serieus probleem.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures