Springen naar inhoud

Hoe laadt een condensator op?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

aaargh

  aaargh


 • >1k berichten
 • 1279 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2005 - 14:53

Hoe doet hij het? Uit de nog niet verschenen delen van de minicursus leid ik af dat er elektronen bewegen van de ene plaat naar de andere. Maar dat staat niet in de uitleg.

(edit beheer: spelling)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 juni 2005 - 15:19

Je hebt een condensator aangesloten op bijvoorbeeld een batterij. electronen uit de min-pool van de batterij willen naar de plus-pool en zullen dus de (niet gesloten) stroomkring volgen, todat zij bij een van de platen terecht komen. Omdat electronen elkaar afstoten zullen zij zich verdelen op de plaat en er komt een punt dat de electronen de plaat niet meer kunnen bereiken, omdat dit te veel energie kost.

De ander plaat zal positief geladen worden en dit kan op precies dezelfde redenatie, maar in plaats van electronen gebruik je dan gaten.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#3

aaargh

  aaargh


 • >1k berichten
 • 1279 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2005 - 15:32

Je hebt een condensator aangesloten op bijvoorbeeld een batterij. electronen uit de min-pool van de batterij willen naar de plus-pool en zullen dus de (niet gesloten) stroomkring volgen, todat zij bij een van de platen terecht komen. Omdat electronen elkaar afstoten zullen zij zich verdelen op de plaat en er komt een punt  dat de electronen de plaat niet meer kunnen bereiken, omdat dit te veel energie kost.

De ander plaat zal positief geladen worden en dit kan op precies dezelfde redenatie, maar in plaats van electronen gebruik je dan gaten.


Dus het elektrische veld trekt zich niets aan van het gat in de stroomkring? Het word toch zwakker tussen de platen?

#4


 • Gast

Geplaatst op 19 juni 2005 - 23:09

Een condensator is een isolator voor gelijkstroom en een geleider voor wisselstroom zegt men wel eens. De stof tussen de platen is bepalend voor de capaciteit. Als dat lucht is zijn er geen dipolen die zich kunnen orienteren in het electrische veld en is de capaciteit minimaal. De dielectrische constante is dan gelijk aan 1.
Maar zitten er in de stof tussen de platen electrische dipolen dan is er extra lading nodig om die allemaal te roteren in het electrische veld. De dielectrische constante wordt dan groter dan een. Er is bij het laden wel sprake van ladingsverschuiving maar niet van geleiding. Bij een ideale
verliesvrije condensator komt er dus geen een electron van de ene plaat op de andere.
Maar geen enkel dielectricum gedraagt zich zo ideaal. Er lekken toch wel wat electronen doorheen. En zo kan een opgeladen condensator zich via zijn eigen dielectricum ontladen. Daarom tekenen we een condensator soms met een weerstand parallel geschakeld om dat tot uitdrukking te brengen.
Evenals bij een batterij die zich via zijn eigen electroliet kan ontladen. Dat noemen we dan zelfontlading. Die kunnen we zo kortgesloten denken door een weerstand. H. Zeilmaker

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures