Springen naar inhoud

Draagkracht betonnen vloer


 • Log in om te kunnen reageren

#1

E.Desart

  E.Desart


 • >1k berichten
 • 2391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 juni 2009 - 18:28

Probleemstelling:

Een betonnen vloer in een slaapkamer op 11de verdieping appartementsgebouw jaren '70 gebouwd door Amelinx.
Deze is reeds lang van de markt verdwenen nu (dus niet meer contacteerbaar).
Deze gebouwen zijn/waren traditioneel betonnen skeletbouw (dus wanden zijn gewoon opvulling van dit skelet).

Zijn er tegenwoordig systemen waarmee men de dikte van een betonnen vloerplaat kan meten zonder dat men een gat boort door vloer? Zijn er niet destructieve meetsystemen waarmee men de sterkte/draagkracht van die vloer kan bepalen (mee afhankelijk wapening)?

Het zoeken van plannen met voldoende details via kadaster en andere archieven is voorlopig zonder resultaat (plannen die we vonden geven niet voldoende info, en een bestek is voorlopig nog onvindbaar).

Doel: ik wil weten of ik hier veilig een zwevende vloer >= 150 kg/m2 op kan leggen.
Wij zoeken verder hier, maar misschien weet iemand met ervaring hier meer over?

Ik kan geen (hoogtebeperking) een extra zelfdragende vloerplaat (te dik) maken.

Veranderd door E.Desart, 10 juni 2009 - 18:33

Eric

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhnbk

  jhnbk


 • >5k berichten
 • 6905 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 juni 2009 - 18:40

Heel simpel. Je zal ergens wat moeten kappen om de wapening vrij te leggen en zo de staafdiameters en hun ligging te kennen. Tevens zal je de dikte moeten meten. Die gegevens geef je met een plan aan de ingenieur (die best wel ter plekke komt kijken) waarna hij de draagkracht zal bepalen. Op die manier speel je het veiligst.

Doel: ik wil weten of ik hier veilig een zwevende vloer >= 150 kg/m2 op kan leggen.

150 kg/m2 = 1,5 kN/m2

In de vroegere normen sprak men van verschillende klassen welke de te dragen vloerlast bepaalden. Zie op die pagina onderaan.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

#3

E.Desart

  E.Desart


 • >1k berichten
 • 2391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 juni 2009 - 19:09

jhnbk

Thanks, iets dat ik nog niet gezegd had is dat het antwoord op deze vraag beslissend is voor het wel of niet aankopen van dit nog bewoond (zeer groot luxe) appartement (dus tijd speelt ook een rol, zodat het niet weg is. Het is trouwens niet voor mij maar een vriend), en beperkingen oplegt voor destructieve methodes.

Vandaar dat ik mij afvroeg of er tegenwoordig niet (of zeer beperkt) destructieve methodes bestaan.

Veranderd door E.Desart, 10 juni 2009 - 19:15

Eric

#4

jhnbk

  jhnbk


 • >5k berichten
 • 6905 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 juni 2009 - 21:13

Ik ga dit meteen natrekken bij een wetenschappelijke instantie die zulke dingen kan weten. Je hoort nog wel van me in dit topic.


EDIT: Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (wtcb) heeft niets dat ik kan vinden in hun databank staan. Mogelijk kan je zelf of diegene met interesse voor dit appartement daar een advies aanvragen (mondelinge/email adviezen zouden gratis zijn).
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

#5

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 10 juni 2009 - 21:38

Een beetje kappen om de wapening te bepalen lukt wel voor de bovenwapening,maar niet voor de trekwapening,daar die in het plafond van de 10e verdieping zit en dus bewoond wordt door iemand anders,die geen behoefte heeft aan hakwerk.

Mogelijk aan de onderkant de staven ruwweg te bepalen door een metaaldetector,misschien ook de diameter,maar ik betwijfel of je ook de staalkwaliteit kunt meten.

Als je een hoogtebeperking hebt en geen vrijdragende vloer kunt maken,maar een zg.zwevende,dan zou je een zo licht wegend mogelijke vloer kunnen maken (schuimbeton op een rubberlaag of een houten vloer met vloerplaten en zo weing mogelijk contact op de draagvloer.Dragers op rubberplaatjes en vulling met isolatiemateriaal.

En lichtbetonnen zwevende vloer van 50-60 mm op een rubberonderlaag van 5-10 mm weegt max. 50-60 kg/m2;zoek op Google en je vindt bosjes vloerbedrijven die daarin gespecialiseerd zijn (laat ze wel een offerte vooraf geven,dat is niet zo gecompliceerd als ze zelf wel zeggen,alleen een kwestie van werkuren taxeren,materialen zijn direct op te meten)

Het doel is wrs.geluidsisolatie en dan heeft een licht geconstrueerde dekvloer van een 5-6 cm meer effect dan een vrijdragende betonvloer,daar hier de massa aan grote rol speelt en die alleen vrijdragend kan worden bij een dikte van ca 10 cm en een overspanning van ca.3,50 mtr op nog een spouw eronder.

#6

E.Desart

  E.Desart


 • >1k berichten
 • 2391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 juni 2009 - 23:19

Beiden,

Bedankt voor jullie snelle reacties.

@ jhnbk

Het WTCB is een goede tip.
Als ik binnen een paar dagen geen antwoord heb via andere kanalen schakel ik deze in. Hier mogen vermoedelijk kosten aan verbonden zijn (niet mijn geld).

@ octagon

Bedankt voor je reactie. Ik denk inderdaad dat kappen hier praktisch onhaalbaar (of toch zeer lastig) is.
Wat betreft berekeningen in functie van zwevende vloeren (en geluidsisolatie in het algemeen) heb ik behoorlijk veel ervaring (mijn vakgebied) en theoretische kennis. Ik moet mijn massa-veer resonantie hier laag genoeg krijgen met behoud van voldoende stabiliteit.
Eric

#7

andyr74

  andyr74


 • >25 berichten
 • 50 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 juni 2009 - 17:14

Gespecialiseerde firma's kunnen niet-destructief onderzoek doen naar de wapening.
Ze kunnen praktisch de dikte van de vloer bepalen, de aanwezige wapening en de betondekking. Alles met een redelijke nauwkeurigheid.
De kostprijs van dit onderzoek ....

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures