Springen naar inhoud

Licht-en donkerreacties


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 18 juni 2005 - 13:43

Kan iemand heel goed uitleggen wat de licht en donker reacties zijn?

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Math

  Math


 • >1k berichten
 • 1460 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 juni 2005 - 13:50

Waarom probeer je niet te Googlen met trefwoord 'donkerreactie'?

Voorbeeld van een hit:
Calvinkringloop: of Calvincyclus, geheel van reacties binnen de fotosynthese die geen licht vereisen (zgn. donkerreacties). Deze cyclus werd beschreven door Calvin en geeft weer hoe het CO2 dat de plant opneemt ingebouwd wordt in complexe organische stoffen (suikers).
Bron: http://www.kuleuven..../antwoorden.htm
<i>Iets heel precies uitleggen roept meestal extra vragen op</i>

#3


 • Gast

Geplaatst op 18 juni 2005 - 13:57

Dat heb ik gedaan maar begreep er niks van :S
Dus kan aub iemand het goed samenvatten

Alvast bedankt

#4

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8409 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 juni 2005 - 14:02

Een duidelijke samenvatting is op wikipedia te vinden.
"Meep meep meep." Beaker

#5


 • Gast

Geplaatst op 18 juni 2005 - 14:11

Ik heb juist iets gemaakt over de licht reactie
Klopt dit een beetje :
Je hebt eerst de lichtreactie dit is : Je plant doet aan FS en er komt energie dat tegen de plant botst en dan gaan er 2e worden aangeslagen maar de plant heeft dan 2e te weinig dus gaat een andere plant die aan FS doet ook 2e kwijt spelen maar de andere plant gaat de 2e opnemen,maar de energie die ervoor nodig was om beide elektronen aan te slagen
Die gaan ADP + P omzetten in ATP maar de andere plant heeft nog altijd 2e te weinig dus komt er H2O aan de pas dat de plant heeft opgenomen en als H2O met Mangaan met elkaar verbind komt er ½ O (afval)+2e + 2H+ (fotolyse van water )dus gaat de 2e worden opgenomen door de plant zodat hij ook genoeg elektronen heeft maar het 2H+ gaat met de 2e  2H+ + 2e  H2+NAD  NADH2 (heb je nodig bij de donker reactie)

#6

Jintram

  Jintram


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 juli 2005 - 22:30

Ik heb er ooit een stukje over geschreven:

In de natuur wordt dit op de volgende manier aangepakt: In een plant bevinden zich organellen die zich bezig houden met het synthetiseren van hoogenergetische stoffen. Zo gauw zonlicht op een cluster chlorofyllen valt, worden elektronen hieruit doorgegeven aan een primaire acceptor, dit verhoogt de energie in de primaire acceptor, die vervolgens weer gebruikt kan worden om ATP en NADPH+ mee te maken (simpel gezegd).

De elektronenbron van dit proces is water, dit wordt gesplitst in H+, O2 en e-. Dit zijn de hoogenergetische verbindingen waar bijna alle organismen hun energie uithalen. In een plant worden deze verbindingen vervolgens gebruikt om via de Calvin cyclus van CO2 grotere organische moleculen (C uit CO2 en H uit de eerder genoemde H+) te maken. Deze bevatten dan dus de energie die is gehaald uit zonlicht.

De vorming van ATP en NADPH+ is de lichtreactie (er moeten immers elektronen worden aangeslagen), en de tweede reactie (de Calvin Cylcus) is dus de donkerreactie. Uit de Calvin-cylcus komt trouwens G3P, dat verder kan worden omgezet naar de genoemde grotere moleculen.

Geplaatste afbeelding
Lichtreactie^

http://www.msu.edu/~...cle_process.htm
Calvin Cyclus^

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures