Springen naar inhoud

"esse est percipi" .


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Valere De Brabandere

  Valere De Brabandere


 • >25 berichten
 • 90 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juni 2009 - 07:36

Een IdeeŽle vraag :

"Esse est percipi".

Voor George Berkeley ( Ierland 1685-1753) was de werkelijkheid volledig ideŽel, en bestond niets buiten de ideeŽn, de onze en die van God .
Hij trok alle waarnemingen, die tot een materiele werkelijkheid moesten leiden, in twijfel .
De klassieke en beroemde filosofische vraag omtrent de plaats en de invloed van de waarnemer in de werkelijkheid luidt als volgt :

" Als in een bos een boom omver valt, maakt dit dan een geluid ; ook als er niemand is in het bos om het te horen ?"

Een vraag om over te filosoferen ...
Wat we horen, gebeurt inderdaad enkel via onze oren in onze hersenen of onze geest . Luchttrillingen van die vallende boom op zich zijn nog geen geluid, als niemand ze hoort ...
Zelfs muziek zelf is zonder enige 'zelfstandigheid' als er geen toehoorders zijn ; en is niet meer dan een variatie van luchttrillingen .
Men zou hetzelfde kunnen beweren omtrent het zicht of het zien .
Zichtbaar zijn van iets komt enkel en alleen onder invloed van gepercepteerde kleuren.
Ook de vormen van substanties worden eerst duidelijk door kleuren of een afwezigheid ervan . Maar kleuren op zich zijn slechts golflengtes en lichtgolven . En eerst door opvang in onze ogen en door een verwerking in onze hersenen 'zien' wij objecten .
Met onze tastzin zou het niet anders verlopen . Voelen of tasten zou slechts een gewaarwording zijn van een zekere 'weerstand' die ons een object doet veronderstellen .

--Berkeley besloot, dat alles slechts als ideeŽn in de geest kon bestaan .
De werkelijkheid 'bestond' wel degelijk; maar dan alleen onder de vormen van 'geestelijke-bewuste 'energie ; en immaterialisme ... De ene idee die de andere representeerde ...
Kan men besluiten dat naast geluid en kleur, dat afhankelijk is van de waarnemer, ook vele andere 'dingen' afhankelijk zijn van zijn waarnemers ???
Ja, waarschijnlijk wel . Ook volgens de huidige wetenschappen, en vooral de quantum- theorieŽn,, is het soms vaag en moeilijk, de waarnemer van het waargenomene te onderscheiden . Alles wordt als het ware meer en meer als een 'eenheid' van interagerende energie of zelfs van bewustzijn gezien .

Zullen de toekomstige wetenschap en filosofie niet meer moeten gefocust worden op het ongekende 'innere' der dingen dan alleen op het fenomenale van de uiterlijkheden ?
ďEsse est percipiĒ of ďZijn is waargenomen wordenĒ .

--Waartoe een 'ideeŽle' vraag ons kan leiden ....

ďGa eens luisteren in een bosÖĒ Prettige vakantie nog ! ValŤre De Brabandere .

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Senor

  Senor


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 juni 2009 - 09:14

Perceptie van de werkelijkheid is toch ook precies dat, perceptie? Het zou leuk zijn als de werkelijkheid niet al te ver van die perceptie af zit, maar het doet er niet eens zoveel toe. Het is de perceptie waar men mee moet leven, niet hoe het onder de moterkap daadwerkelijk zit.

De werkelijkheid staat m.i. los van wat mensen er van vinden. Mensen zien trends en noemen het wetten, wat wel zo prettig werkt, maar niet hoeft te betekenen dat de wet werkelijk bestaat. Wat niet kan is gewoon nog niet gebeurd, after all.

Terzijde: tast is extra lollig - zoom in op deeltjes en je kunt "opeens" niks meer daadwerkelijk aanraken (als je 'm snapt, zul je je nou een gatenkaas voelen).

#3

Valere De Brabandere

  Valere De Brabandere


 • >25 berichten
 • 90 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juni 2009 - 16:07

-Mooi gezien die 'gatenkaas' . Inderdaad de uiteindelijke werkelijkheid is volledig en zelfs verrassend anders .
-De dingen zien in hun toestand als atomen en deeltjes ; die zelfde werkelijkheid zien als golfjes ; of als massa of materie, die verschijnt en verdwijnt als het ware in het niets . Of de dingen en die deeltjes zelf zien- of niet zien- als vormen van energie of zelfs als vormen van bewustzijn of geest, zijn allen manieren om over diezelfde dingen te filosoferen .De 'dingen' kunnen zodoende evolueren van stoffelijke materie, naar deeltjes van pure energie of zelfs naar bewustzijn en evoluerende ideeŽn. Aan ons de keuze ...

#4

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5613 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 19 juni 2009 - 18:05

"Esse est percipi".

" Als in een bos een boom omver valt, maakt dit dan een geluid ; ook als er niemand is in het bos om het te horen ?"

Vanuit wetenschappelijk oogpunt bekeken maakt de boom misschien geluid. De experimenten van Bell tonen aan dat ons universum niet zowel lokaal als realistisch kan zijn. De vraag die U stelt komt neer op de vraag of het universum realistisch is.

Het is echter ook mogelijk dat ons universum niet lokaal is, maar de meeste wetenschappers gaan echter uit van het 1e (niet-lokaliteit impliceert een kleine schending van causaliteit). Dit is de zogenaamde Kopenhagen interpretatie van de kwantummechanica.

Dus als een eigenschap/fenomeen niet waargenomen is, bevindt het zich ten opzichte van een waarnemer in superpositie tussen al zijn mogelijkheden. Hier dus in superpositie tussen wel, niet en alle tussenvormen van lawaai maken. Het is het als het ware allemaal tegelijk...
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#5

Valere De Brabandere

  Valere De Brabandere


 • >25 berichten
 • 90 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juni 2009 - 20:29

-Ik hou het een beetje bij de Kopenhaagse interpretatie van de Q.M. Gevolgen vandien pleiten dan wel voor een meer idealistische aanpak of opvatting van de zogenaamde realiteit ; wat de zaken niet vereenvoudigt . Een eenvoudige causaliteit was misschien ook eenvoudiger voor het zicht en inzicht op die realiteit .

#6

Benedict Broere

  Benedict Broere


 • >250 berichten
 • 509 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2009 - 21:01

Ik denk niet dat je quantumwerkelijkheid of microwerkelijkheid meteen maar kan overzetten naar de mesowerkelijkheid waar wij mensen steeds maar tegenaan kijken. Bijvoorbeeld de planeet Jupiter is er wel degelijk, ook als we er niet naar kijken. Het is er onafhankelijk van hoe en wanneer wij ernaar kijken. Het is er maar steeds. Berkeley heeft daar slim in voorzien. Kijken wij niet dan is Jupiter er nog steeds, maar dan in het waarnemen van God.

Het doet mij zeer denken aan de hindoe-visie dat dit universum een droom is van Brahman. Op het moment dat je 'intentie' gaat denken in samenhang met 'universum', dan worden dit soort ideeen haast onvermijdelijk. Ook de westerse traditie is er vol van. En die 'flexibele' quantum-werkelijkheid is dan zeer wel te zien als het gebied waarin 'denken' overgaat in 'universum'.
Het uiteengaande en het samenkomende en daaruit de schoonste harmonie - Heraclitus

#7

Benedict Broere

  Benedict Broere


 • >250 berichten
 • 509 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2009 - 21:17

En wat betreft die 'deeltjes'. Waarschijnlijk vanuit gewoonte (Democritos) zijn wij steeds nog maar geneigd te spreken van 'deeltjes'. Maar als ik het goed begrijp dan zijn die 'deeltjes' enkel statistisch te bepalen patronen van bewegen temidden van heel veel leegte die evenwel overvol is van energie. Een atoom is opgeblazen tot de grootte van een stadion een hoeveelheid 'leegte' met electronen die bewegen als korrels zand op de rand ervan en met op de middenstip een kern van bewegende stofjes. En het is heel eigenaardig dat een verzameling van miljarden van miljarden, enzovoort, atomen, bijvoorbeeld een steen, vallend op ons hoofd, toch behoorlijk pijnlijk is.
Het uiteengaande en het samenkomende en daaruit de schoonste harmonie - Heraclitus

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures