Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

Oorzaak betonvervormingen ontdekt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

TechWeb-feed

  TechWeb-feed


 • >25 berichten
 • 78 berichten
 • Nieuwsbot

Geplaatst op 23 juni 2009 - 14:30

Onderzoekers van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben ontdekt wat de vervormingen in beton veroorzaakt. Hun bevindingen werden ruim een week geleden gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences .


Bekijk het gehele artikel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dalton

  Dalton


 • >250 berichten
 • 808 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2009 - 14:12

Bovendien kunnen dankzij de hogere dichtheid van dit beton veel lichtere structuren gebouwd worden.

Que?

Ze hebben het alleen over beton met een langere houdbaarheids datum.
Is hoge dichtheid beton ook sterker zodat je minder nodig hebt en dus netto lichtere bouwwerken krijgt?
Minder dan niks is onmogelijk.
De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

#3

jhnbk

  jhnbk


 • >5k berichten
 • 6905 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 juni 2009 - 14:42

Artikel is vrij summier maar ik doe toch een poging om het te verduidelijken a.d.h.v. de gegeven details.


Gewapend beton is een wisselwerking. Het staal zal de trek-, het beton de drukspanningen opnemen. Nu is het zo dat een gescheurde constructie perfect kan blijven hangen. (In technische termen: uiterste grenstoestand) Uiteraard is dit niet het enige wat belangrijk is. Scheurvorming, doorbuiging, ... moet ook binnen de perken blijven. (In technische termen: gebruiks grenstoestand) Nu is bijvoorbeeld de scheurvorming gelinkt aan de spanningen die het beton kan opnemen. Door hun verbetering aan het beton zou het, naar ik begrepen heb, dus meer spanningen kunnen opnemen. Resultaat: met minder beton toch aan de maximaal toelaatbare spanningen niet overschrijden => minder beton nodig en dus lichtere constructies.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

#4

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 22 september 2009 - 14:16

Nu pas lees ik de wetenschappelijk verhandeling om betonvervorming te vertragen en haal daar de zin uit:

Door de cementmix voorzichtig met andere mineralen, zoals siliciumdampen te manipuleren kunnen de betonvervormingen dusdanig vertraagd worden dat de levensduur ervan aanzienlijk verlengt.

Ik wist niet dat silicium kon verdampen,het komt in gebonden vorm nmm.alleen voor in gesteenten,zoals kwarts (SiO2)waarbij de zuurstof een gebonden gas is.

Een cementmix vermengen met de een of andere vorm van fijn vermalen gesteente en vervolgens met de normale zand en grindtoeslag lijkt me een verfijndere methode om beton te fabriceren.

De cement ( met de juiste hoeveelheid water) in zijn verscheidene vormen is tenslotte het enige bindmiddel van alle steenachtige toeslagen om te komen tot beton.

Mogelijk is de redactie van het wetenschappelijk verhaal niet geheel juist weergegeven.

#5

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 22 september 2009 - 15:49

In Zuid Limburg komt eind van dit jaar een eerste siliciumfabriek gereed (TSM = The Silicon Mine) "op" Chemelot in Sittard-Geleen.Het doel is het produceren van siliciumplaatjes tbv van zonnecollectoren.

Het Amerikaans wetenschappelijk artikel mbt.betonverbetering zou kunnen werken met dezelfde soort silicium.

(Is dit een opvolger van de eerdere DSM of is deze erbij betrokken?)

In een artikel als volgt wordt de productie van silicium besproken,waarbij dit wordt vrijgemaakt uit gesteente ,zie het volgende deel van het artikel:

Innovatieve productiemethode
TSM past als eerste een verbeterde techniek toe om te komen tot silicium met een hoge zuiverheidsgraad. Het werkt daarmee nauw samen met het Duitse chemieconcern Evonik Degussa GmbH, dat zich eveneens met een produktiebedrijf op Chemelot zal vestigen. Evonik Degussa GmbH zal een siliciumhoudende verbinding voor de fabriek van TSM leveren. Het nieuwe complex bestaat uit twee faciliteiten. In de eerste fabriek wordt het onzuivere silicium via verdamping/destillatie onttrokken aan het gesteente waarin het zit opgesloten. Het vluchtige en zuivere silicium laat men in de tweede installatie in vaste vorm neerslaan. Dit vaste materiaal, het zogenaamde 'solar grade' silicium, vormt de grondstof voor wafers, de ultradunne plaatjes silicium waarvan uiteindelijk zonnecellen worden gemaakt. De bij TSM betrokken partijen sluiten niet uit dat op middellange termijn waferproducenten belangstelling voor Chemelot in Sittard-Geleen zullen tonen. Dat zou voor Limburg een economisch aantrekkelijke clustering van partijen uit de zonne-energieketen opleveren.

#6

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 22 september 2009 - 16:27

Uit WIKI haal ik nog het volgende artikel,waaruit blijkt,dat silicium neerslaat uit een dampmassa,dus wrs. in kristallijne vorm in de damp aanwezig is

Het zuiveren van silicium bestaat uit 3 fasen.

1e fase
Het kwarts wordt met koolstof verhit tot 3000C. Door een overmaat aan koolstof vormt zich hier CO (koolstofmono-oxide) en blijft er zuiverder silicium over.

2e fase
Het in de eerste fase gezuiverde silicium wordt eerst omgezet naar trichlorosilaan (SiHCl3). Daar wordt het gemengd met zoutzuur (HCl). Door destillatie worden verontreinigingen verwijderd. Het trichlorosilaan wordt verhit tot verdamping en bij een goede temperatuurkeuze ontstaat zeer zuiver silicium.

3e fase (zonesmelten)
In deze laatste fase wordt van een staaf silicium slechts een kleine zone tot boven het smeltpunt verwarmd. Doordat verontreinigingen veel beter in de vloeibare fase oplossen dan in de vaste fase, worden in de vloeibare zone de meeste verontreinigingen verzameld. Die worden naar het einde van de staaf gebracht. Tenslotte wordt dat stukje afgesneden en weggegooid. Het overige stukje is vrijwel 99,99% zuiver.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures