Wat is de vrijheid van evolutie?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.166

Wat is de vrijheid van evolutie?

Ik hoop dat deze topic niet weer eens verwijderd wordt door een of andere gefrustreerde 'hacker' :shock:

Wat gebeurd er met de evolutie als de selectie druk zwak is?

gaat vrije wil dan een rol spelen?

Berichten: 168

Re: Wat is de vrijheid van evolutie?

Als de selectiedruk zwak is krijg je gewoon veel variatie!

Veel verschillende individuen (veel variatie in de genepool) die een quasi gelijke kans op overleving hebben.

Voor zover ik weet heeft de vrije wil heeft daar niets mee te maken, zelf niet met evolutie in het algemeen.
** wat heeft God gedaan in die miljoenen jaren voor hij de aarde schiep? **

Berichten: 206

Re: Wat is de vrijheid van evolutie?

Wat gebeurd er met de evolutie als de selectie druk zwak is?
Gewoon simpel: dan gaat de evolutie vertragen.

Denk maar aan de vinken van Darwin. Toen de eerste op de Galápagos-eilanden aankwamen, hadden zij een kans op overleving, ook al was het een nieuw milieu. Wij weten niet hoe groot de kans op overleving was, maar laten wij dit voor het gemak op vijftig procent stellen. Elke toevallige gunstige mutatie kon deze lage kans op overleving behoorlijk vergroten in een van de verschillende ecologische niches. Wanneer een mutatie de kans op overleving bij een aantal individuen vergrootte tot vijfenzeventig procent, dan werden degenen met een overlevingspercentage van vijftig al snel uit het bestaan weggedrukt. Weer andere mutaties vergrootten de overlevingskans van een aantal individuen tot negentig procent in dat milieu. Maar wanneer extra mutaties de overlevingskans vergrootten tot negenennegentig komma zoveel procent, en de hele overlevende bevolking dit niveau bereikte, konden verdere mutaties weinig meer verbeteren aan de overlevingskansen, omdat de overlevingskans van alles nu eenmaal beperkt is tot honderd procent.

Dit is erg belangrijk bij het begrip evolutie. Een soort ontwikkelt zich om beter aangepast te raken aan het overleven in zijn eigen milieu. Veranderingen in individuen zijn het resultaat van mutaties. De afstammelingen van gunstige mutaties worden door natuurlijke selectie uiteindelijk de hele populatie. Maar wanneer de overlevingskans de honderd procent nadert, kunnen verdere mutaties weinig effect meer hebben. Die individuen met een overlevingskans van 99,9999 procent hebben maar een kans van één op een miljoen om langer te overleven dan degenen met een kans van 99,9998 procent. Dit is de reden waarom een soort, na een verandering in het milieu, zich snel opnieuw begint te ontwikkelen, en waarom deze evolutiesnelheid na een paar miljoen jaar in een nieuw milieu begint te vertragen.

Denk maar aan een in principe onveranderlijk milieu als de oceanen, daarin vinden we juist de oudste soorten.
Wat niet kan bestaat niet.

Gebruikersavatar
Berichten: 293

Re: Wat is de vrijheid van evolutie?

vrije wil speelt geen rol (volgens de wetenschap dan) (toeval wel en vrije wil is een goede benadering van toeval, angezien in beide geen patroon valt te ontdekken..maar dat is IMHO), de voorspellingen op basis van "een soort zou beter overleven als het die eigenschap wel/niet zou hebben" worden minder accuraat of gaan pas na veel langere tijd op. De evolutie vertraagd dus en is niet meer duidelijk zichtbaar.

Als je een verhaal als "waarom worden nederlanders langer" ook voor ratten of konijnen vind (deze soorten staan onder zware selectiedruk vanwege mensen en hun geweren en rattenverdelgers), dan heb je inderdaad een argument in je strijd tegen de evolutietheorie, maar voor mensen, of voor andere zwaar dominante soorten gaan dat soort verhalen niet op.

Reageer