Springen naar inhoud

Waarom is zeewater zout?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

vrvandjjk

  vrvandjjk


 • >25 berichten
 • 37 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 juli 2009 - 13:58

Ik begrijp nog steeds niet waarom zeewater zout is,er werd aangedragen dat de -kom- met zeewater zoute mineralen oplost.Maar grote oude meren zijn nog steeds zoet en daar stromen ook rivieren in met zoute mineralen,dus waarom is de zee zout? ;)

Veranderd door ypsilon, 16 juli 2009 - 22:52
Titel aangepast

Ik wil meer weten van de elektrotechniek en electronica.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Spitfire28

  Spitfire28


 • >250 berichten
 • 597 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 juli 2009 - 17:42

Maar grote oude meren zijn nog steeds zoet en daar stromen ook rivieren in met zoute mineralen,dus waarom is de zee zout? ;)


Deze grote oude meren zijn lang niet zo oud als de zeeŽn.


De dode zee is een meer waarbij er meer water verdampt dan dat er vers (zoet) water bijkomt.
Daardoor stijgt het zoutgehalte telkens meer en meer.

De rivieren monden uit in de zee -> het water van de zee verdampt gedeeltelijk -> veroorzaakt regen waardoor de rivieren blijven bestaan.
Het zout in de zee verdampt niet mee, dat blijft er. De regen die de rivieren voedt is zoetwater, maar de rivieren eroderen het landschap en brengen telkens opnieuw de mineralen naar de zee.
Vandaar dat de zee zout is.

Veranderd door Fabrice Macours, 16 juli 2009 - 17:46

Voorheen bekend onder de gebruikersnaam "Fabrice Macours".

#3

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 juli 2009 - 22:54

Dit is geen theorieontwikkeling, dus heb ik dat uit de titel gehaald en het topic even verplaatst (voorlopig naar aardwetenschappen).

#4

Maggy

  Maggy


 • >100 berichten
 • 185 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 juli 2009 - 12:59

Er komt nog veel meer bij kijken. Bijvoorbeeld een groot deel van de rivieren worden gevoed door regen die op bergachtige grond valt. Daar dringt het water nauwelijks in binnen en zo komt het dus voornamelijk silicaten, kalk en ijzerhoudende mineralen tegen. Daar wort een rivier of meer niet echt zout van. Kalium, Calcium en spore-elementen worden al snel door alle mogelijke organismen uit het water gehaald. Dicht bij de bron(nen) van een rivier wemelt het in de regel van snelle stroompjes en watervalletjes die veel zuurstof en CO2 in het water brengen, die met redelijk tot goed oplosbare mineralen kunnen reageren tot veel minder goed oplosbare.

Mineralen is in dit verband ook een beetje ongelukkig woord. Natuurlijk kun je in zeewater als je heel goed analiseert goud, kwik, uranium etc aantonen. So what? HET mineraal dat de zee zo zout maakt is NaCl, keukenzout. Op de vaste grond is dit nou net een heel zeldzaam mineraal. Heel goed oplosbaar dus een klein regenbuitje en het is weg.

(zijstap) Kijk maar eens in de winter hoeveel pekel er gestrooid wordt. Als dat zich zou ophopen in de akkers, dan zouden de koeien zeekraal moeten leren eten.

Een veel groter probleem voor de Nederlandse buren (terzijde, beetje off topic) is dat de gemalen zoveel zoet water aan de bodem onttrekken dat ze steeds meer brak water onder de duinen vandaan het binnenland in voeren.

(terug naar de hoofdlijn) Rivieren bevatten dus nauwelijks keukenzout. De concentratie in de zeeŽn is het resultaat van miljarden jaren. Vrijwel alle niet-vulkanische aardlagen zijn al meerdere malen afgezet, weg-geŽrodeerd en weer afgezet. Verreweg het meeste zout is daar dus al zeer grondig uitgewassen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures