Waarom is zeewater zout?

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 37

Waarom is zeewater zout?

Ik begrijp nog steeds niet waarom zeewater zout is,er werd aangedragen dat de -kom- met zeewater zoute mineralen oplost.Maar grote oude meren zijn nog steeds zoet en daar stromen ook rivieren in met zoute mineralen,dus waarom is de zee zout? ;)
Ik wil meer weten van de elektrotechniek en electronica.

Berichten: 597

Re: Waarom is zeewater zout?

Maar grote oude meren zijn nog steeds zoet en daar stromen ook rivieren in met zoute mineralen,dus waarom is de zee zout? ;)
Deze grote oude meren zijn lang niet zo oud als de zeeën.

De dode zee is een meer waarbij er meer water verdampt dan dat er vers (zoet) water bijkomt.

Daardoor stijgt het zoutgehalte telkens meer en meer.

De rivieren monden uit in de zee -> het water van de zee verdampt gedeeltelijk -> veroorzaakt regen waardoor de rivieren blijven bestaan.

Het zout in de zee verdampt niet mee, dat blijft er. De regen die de rivieren voedt is zoetwater, maar de rivieren eroderen het landschap en brengen telkens opnieuw de mineralen naar de zee.

Vandaar dat de zee zout is.
Voorheen bekend onder de gebruikersnaam "Fabrice Macours".

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Waarom is zeewater zout?

Dit is geen theorieontwikkeling, dus heb ik dat uit de titel gehaald en het topic even verplaatst (voorlopig naar aardwetenschappen).

Berichten: 185

Re: Waarom is zeewater zout?

Er komt nog veel meer bij kijken. Bijvoorbeeld een groot deel van de rivieren worden gevoed door regen die op bergachtige grond valt. Daar dringt het water nauwelijks in binnen en zo komt het dus voornamelijk silicaten, kalk en ijzerhoudende mineralen tegen. Daar wort een rivier of meer niet echt zout van. Kalium, Calcium en spore-elementen worden al snel door alle mogelijke organismen uit het water gehaald. Dicht bij de bron(nen) van een rivier wemelt het in de regel van snelle stroompjes en watervalletjes die veel zuurstof en CO2 in het water brengen, die met redelijk tot goed oplosbare mineralen kunnen reageren tot veel minder goed oplosbare.

Mineralen is in dit verband ook een beetje ongelukkig woord. Natuurlijk kun je in zeewater als je heel goed analiseert goud, kwik, uranium etc aantonen. So what? HET mineraal dat de zee zo zout maakt is NaCl, keukenzout. Op de vaste grond is dit nou net een heel zeldzaam mineraal. Heel goed oplosbaar dus een klein regenbuitje en het is weg.

(zijstap) Kijk maar eens in de winter hoeveel pekel er gestrooid wordt. Als dat zich zou ophopen in de akkers, dan zouden de koeien zeekraal moeten leren eten.

Een veel groter probleem voor de Nederlandse buren (terzijde, beetje off topic) is dat de gemalen zoveel zoet water aan de bodem onttrekken dat ze steeds meer brak water onder de duinen vandaan het binnenland in voeren.

(terug naar de hoofdlijn) Rivieren bevatten dus nauwelijks keukenzout. De concentratie in de zeeën is het resultaat van miljarden jaren. Vrijwel alle niet-vulkanische aardlagen zijn al meerdere malen afgezet, weg-geërodeerd en weer afgezet. Verreweg het meeste zout is daar dus al zeer grondig uitgewassen.

Reageer